زگیل های تناسلی از کجا میآیند؟
زگیلهای تناسلی ضایعات پوستی و مخاطی هستند که با ظاهری گوشتی و صورتی رنگ، سطحی نامنظم و قطر متغیر روی اندام تناسلی ظاهر میشوند. زگیل تناسلی توسط برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV ایجاد میشود. آغاز کنندهی فرآیند پاتولوژیک این بیماری از طریق تماس مستقیم پوستی و اغلب از طریق انتقال در طول مقاربت جنسی است.
شکل ظاهری زگیل تناسلی میتواند جدا شده یا به هم پیوسته باشد و معمولاً دردناک نیست، اما آزاردهنده است، زیرا میتواند باعث خارش، سوزش و حتی خونریزی شود.
درمانهای موجود برای خلاص شدن از شر زگیل تناسلی شامل استفاده از داروها یا حذف زگیلهای تناسلی با مداخلات سرپایی یا جراحی (کرایوتراپی، لیزر درمانی، الکتروکوتر و برداشتن جراحی) است.
علل ایجاد زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی توسط برخی از ژنوتیپ های HPV از جمله نوع 6 و 11 ایجاد میشود که خطر سرطان زایی کمی دارند. در حقیقت زیرگروههای 6 و 11 که مسئول ایجاد زگیلهای تناسلی هستند به ندرت یک تکامل نئوپلاستیک بالقوه را ایجاد میکنند. اما گونههای دیگری از ویروس HPV را داریم که توانایی سرطان زایی دارند.
زگیل تناسلی چه مدت پس از ابتلا به HPV ایجاد میشوند؟
دوره کمون معمولاً بین یک تا شش ماه است و پس از آن زگیلهای تناسلی روی پوست ظاهر میشوند. در اکثر موارد بیماری در مدت کوتاهی و خود به خود از بین میرود، اما در سایر موارد HPV برای مدت طولانی در سلولها باقی میماند.
این که چقدر احتمال دارد که زگیل تناسلی از شریک جنسی آلوده به شریک جنسی سالم منتقل شود با قطعیت مشخص نیست، همانطور که مدت زمان مسری بودن شخص آلوده هم بهطور دقیق مشخص نیست. لازم به ذکر است که برخی از افراد با وجود مواجهه با ویروس HPV به عفونت تناسلی ویروس پاپیلومای انسانی مبتلا نمیشوند که احتمالاً به دلیل عملکرد خوب سیستم ایمنی آنهاست.
از آنجایی که انتقال HPV عمدتاً از طریق تماس جنسی است، عوامل خطر مهم عبارتند از:
تعداد شرکای جنسی:
بیبند و باری جنسی قطعاً خطر ابتلا به زگیل تناسلی را افزایش میدهد. باید توجه داشت که بسیاری از افراد حتی بدون این که بدانند، به HPV مبتلا هستند و به عنوان ناقل و بدون علامت میتوانند ویروس را به افراد دیگر منتقل کنند.
عدم استفاده از کاندوم در حین مقاربت:
که اگرچه قوانین رابطه جنسی ایمن همیشه معتبر هستند، اما اثربخشی کاندوم در پیشگیری از ابتلا به HPV مطلق و قطعی نیست، زیرا زگیل تناسلی میتواند از طریق تماس با مناطقی که توسط کاندوم پوشانده نشده است منتقل شود.
آیا بین HPV، زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم ارتباط وجود دارد؟
عفونت دستگاه تناسلی با ویروس پاپیلومای انسانی بطور مشخص به برخی از انواع نئوپلاسمها و بدخیمیها مربوط میشود، به ویژه این که این بیماری عامل اصلی سرطان دهانه رحم است.
پس از ابتلا به HPV، احتمال این که فرد به سرطان مبتلا شود بستگی به نوع HPV مسئول بیماری دارد. همانطور که گفتیم عوامل ویروسی که بهطور معمول در شروع زگیل تناسلی دخیل هستند نوع 6 و 11 هستند که احتمال دژنراسیون بدخیم بسیار کمی دارند.
از سوی دیگر، خطر بالای تکامل نئوپلاستیک و ابتلا به سرطان با ژنومهای 16 و 18 مرتبط است که انکوژنهای (عوامل سرطان زا) پرخطری هستند و به شدت با کارسینوم های گردن رحم در ارتباط اند.
بررسی بافت شناسی زگیل تناسلی
بررسی نمونه بیوپسی امکان تعیین ماهیت واقعی ضایعه را برای ما فراهم میکند:
پاراکراتوزیس:
اختلال در کراتینه شدن، که در آن فرآیند طبیعی رشد اپیدرمی مختل میشود و افزایش در تکثیر کراتینوسیتها رخ میدهد.
آکانتوز:
تظاهراتی است که با پرپیگمانتاسیون برخی از نواحی پوست مشخص میشود و نهایتاً آن ناحیه به رنگ قهوهای تیره در میآید.
پاپیلوماتوز:
وضعیت پاتولوژیکی که با وجود پاپیلومهای متعدد در یک محل از بدن مشخص میشود که از تکثیر بیش از حد اپیتلیوم پوشاننده پوست یا غشای مخاطی ناشی میشود.
زگیل تناسلی میتواند با مقاربت محافظت نشده منتقل شود، بنابراین درصورت مشاهده وجود آنها، شریک جنسی نیز باید به دقت بررسی و احتمالاً درمان شود.
زگیل تناسلی: پاپ اسمیر و کولپوسکوپی
باتوجه به ارتباط بین عفونتهای HPV و سرطان دهانه رحم، انجام پاپ اسمیر (یا تست پاپانیکولائو) برای زنان مبتلا به زگیل تناسلی که در دو تا سه سال گذشته این تست را انجام ندادهاند، توصیه میشود. این معاینه به شما امکان میدهد تا علائم اولیه ایجاد سرطان را تشخیص دهید و امکان مقابله با هر توموری را در مرحله اولیه آن داشته باشید.
تست HPV میتواند جایگزین تست پاپ اسمیر از سن 30 تا 35 سالگی شود. تست HPV این امکان را فراهم میکند تا با شناسایی وجود DNA HPV در سلولهای دهانه رحم، قبل از ایجاد هر گونه ضایعهای مشخص شود که آیا به ویروس انکوژنیک (سرطان زا) مبتلا هستید یا خیر.
اگر یکی از این دو آزمایش مثبت باشد، از یک روش تشخیصی دیگر به نام کولپوسکوپی استفاده میکنیم. از کلپوسکوپی برای تایید یا رد وجود احتمالی یک فرآیند سرطان زا که روی دهانه رحم تأثیر میگذارد استفاده میشود.
درمان و راه حل های زگیل تناسلی
بهطور کلی، ضایعات کوچکتر را میتوان با استفاده موضعی از داروها درمان کرد، در حالی که ضایعات بزرگتر نیاز به برداشتن جراحی یا حذف با سایر روشهای شیمیایی-فیزیکی دارند.
داروهای درمان زگیل تناسلی
درمان دارویی زگیل تناسلی براساس استفاده موضعی از داروهایی مانند اسید تری کلرواستیک و پودوفیلین انجام میشود. تمام این پروتکلهای درمانی باید توسط پزشک توصیه، تجویز و نظارت شود.
روشهای حذف و درمان جراحی
معمولاً برداشتن زگیل تناسلی با روشهایی مانند لیزر و یا الکتروسرجری به استفاده از محلولهای اسیدی ترجیح داده میشود:
لیزر درمانی:
پرتو لیزر را میتوان با دقت فوقالعاده روی زگیل تناسلی هدایت کرد و میزان اسکارهای پس از درمان را به حداقل رساند. ناحیه آلوده از پوست تحت تاثیر لیزر درمانی باعث لیز سلولی و مرگ ویروسهای موجود در آنها میشود.
کرایوسرجری:
زگیل تناسلی را میتوان با استفاده از سواب آغشته به نیتروژن مایع منجمد کرد. این درمان سرد باعث از بین بردن ضایعات و جلوگیری از خونریزی میشود. البته میزان پاسخدهی این روش نسبت به لیزر درمانی کمتر است.
پیگیری و اقدامات احتیاطی پس از درمان زگیل تناسلی:
از آنجایی که زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی است، توصیه میشود رفتار جنسی مسئولانه داشته باشید و همیشه از کاندوم استفاده کنید، مخصوصاً در افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند.
کنترل و درمان نهایی زگیل تناسلی را نباید صرفاً به خودتان محدود کنید و باید به شریک جنسی نیز تعمیم داده شود (حتی اگر در آنها زگیل تناسلی یا کاندیلوم مشهود با چشم غیرمسلح نداشته باشند.)
در انتهای مطلب به 5 نکتهی مهم را درانتخاب بهترین پزشک برای درمان زگیل های تناسلی بانوان میپردازیم که دراکثر مواقع این نکات نادیده گرفته میشوند. عدم توجه به این نکات باعث میشود که در مسیر صحیح درمان قرار نگیرید و با مشکلات متعددی که زگیل تناسلی و HPV میتوانند برای سلامتی شما ایجاد کنند رو به رو شوید.
اولین نکته این که متخصصین زنانی که دارای مدرک فوق تخصص یا فلوشیپ سرطان شناسی یا همان انکولوژی هستند مناسبترین گزینه برای شما بانوان عزیز جهت درمان زگیلهای تناسلیاند .
نکته دوم این که برخی از انواع پر خطر HPV توانایی این را دارند که درصورت عدم درمان صحیح، در آینده شما را به سرطانهای مختلف مبتلا کنند، درنتیجه باز هم بهترین انتخاب برای شما بانوان عزیز متخصصین زنانی هستند که دارای فوق تخصص یا فلوشیپ سرطان شناسی یا همان انکولوژی باشند که درطول درمان از لحاظ ابتلا به سرطانهای مرتبط با HPV به دقت مورد بررسی قرار گیرید.
نکته سوم این که همانطور که در نکته دوم هم گفتیم بعضی از انواع HPV توانایی این را دارند که شما را در آینده به سرطانهای مختلفی مبتلا کنند که یکی از انواع شایع و خطرناک آنها، سرطان دهانه رحم است که برای بررسی دقیقتر این ناحیه، از دستگاه کلپوسکوپ استفاده میشود. انجام فرآیند کلپوسکوپی در حیطه دانش متخصصین زنانی است که دارای مدرک فوق تخصص یا فلوشیپ سرطان شناسی یا همان انکولوژی باشند.
نکته چهارم رعایت تمام اصول استریلیته و بهداشتی در تمام مراحل درمانی از معاینه تا حذف زگیلهاست. عدم رعایت این نکته در استفاده از دستگاهها و یا فضای کلینیک درمانی، ممکن است برای سلامتی شما مشکلساز شود.
نکته پنجم وجود دستگاهها و روشهای درمانی به روز و مختلف مانند لیزر، الکتروسرجری، پلاسما تراپی، کرایوتراپی و… در کنار یکدیگر است. در این صورت است که دست پزشک برای انتخاب مناسبترین روش درمانی برای شما باز است و شما از بهترین نتیجه درمانی سود خواهید برد. قطعاً دقت در نکات فوق شما بانوان عزیز را در انتخاب بهترین پزشک زگیل تناسلی راهنمایی خواهد کرد.