علائم سرطان لگن چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟
در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد که سرطان لگن چیست و راههای درمان آن به چه صورت است. با خواندن این مقاله میتوانید علائم وجود تومور سرطانی در ناحیه لگن را شناسایی کرده و اقدام به درمان آن کنید. در ادامه به تمرینات فیزیوتراپی برای درمان این بیماری اشاره خواهیم کرد و باید بگوییم که با خرید دستگاه فیزیوتراپی خانگی میتوانید به راحتی و بدون مراجعه به درمانگاه این تمارین را انجام دهید.
سرطان لگن چیست؟
تومور لگن در درون استخوان لگن ایجاد میشود و بسیار هم شایع است. علت ایجاد این تومورها مشخص نیست و با وجود خطرناک بودن وجود تومور در هر نقطه از بدن، اما تومور موجود در لگن عموما خوش خیم است.
تومور لگن را اگر به موقع شناسایی و درمان کنید بافت سایر استخوانهای اطراف آن آسیبی نمیبیند و در واقع تنها زمانی نیاز به درمان پرتهاجمی احساس میشود که بافتهای سالم اطراف استخوان لگن هم دچار آسیب بشوند. به دلیل آهسته بودن رشد این گونه از تومورها، نیاز به درمان پرتهاجمی نیست و تنها کافی است معاینه منظم روی این بیمار انجام شود.
علائم سرطان لگن چیست؟
تقسیم غیر طبیعی سلولهای استخوانی موجب ایجاد تومور در استخوان لگن میشوند. یوئینگ سارکوم و کندروسارکوما دو نوع شایع تومور لگن هستند که یوئینگ در افراد بین 5 تا 20 سال و کندروسارکوما در افراد بالای 40 سال رخ میدهد. این نوع از تومورها خوش خیم هستند و عموما توانایی منتقل شدن به سایر بدن را ندارند. انتشار تومور به سایر نقاط بدن و از بین بردن بافت استخوانی تنها در میان درصد کمی از بیماران اتفاق میافتد.
همه بیماران مبتلا به این تومور نگران مراحل درمان آن هستند؛ پس بهتر است قبل از هر چیز با علائم آن آشنا شویم تا بدانید چه زمانی باید احتمال ابتلا به سرطان لگن را بدهید و به پزشک مراجعه کنید. در ادامه برخی از علائم ابتلا به سرطان لگن را ذکر کردهایم:
- احساس درد شدید در لگن
- احساس در به صورت نقطهای در ناحیه حضور تومور
- زمانی که درد با حرکت و فعالیت زیاد شود
- احساس درد حتی در زمان خواب
- ضعیف شدن استخوان لگن و بالا رفتن احتمال شکستن یا ترک خوردگی
- ایجاد تعریق و تب در شب یا هنگام خواب
- احساس التهاب و تورم در لگن
- داشتن مشکل به هنگام راه رفتن یا ایستادن
انواع تومور استخوان لگن
برای اینکه بدانید این سرطان موجب مرگ میشود یا نه باید ابتدا با انواع آن آشنا شوید و بدانید کدام نوع از این سرطان کشنده است. به همین جهت ما در ادامه به بررسی سه نوع رایج تومور استخوان لگن میپردازیم:
سارکوم یوئینگ
پیشتر توضیح دادیم این نوع تومور بین جوانان 5 تا 20 سال رایج است و میتوان گفت که از انواع بدخیم تومورهای استخوانی محسوب میشود. این نوع از تومور توانایی انتشار در سایر استخوانها را نیز دارد؛ اما عموما در استخوانهایی که پهن تر باشند مانند ران و لگن شیوع پیدا میکند.
تورم، درد، عدم تعادل در راه رفتن و… از علائم رایج بروز این بیماری در بدن بیمار است.
کندرو سارکوما
بروز این تومور در افراد بالای 40 سال رایجتر است و عمدتا خوش خیم است. این تومور به دلیل خوش خیم بودن عموما درصد شیوع پایینی در بدن دارد. البته این تنها در صورتی است که به موقع درمان نشود. این تومور از نوع تومورهای غضروفی است و سرعت رشد بسیار کمی دارد.
دردهای مکرر، تورم در ناحیه حضور تومور، عدم کنترل ادراد و… از جمله علائم حضور این تومور در بدن بیمار است.
میلوم مولتیپل
سرطانی شدن پلاسما سلهای مغز استخوان دلیل ایجاد این تومور است. وظیفه پلاسما سلها تولید آنتی بادی در بدن است؛ اما اگر تکثیر آنها به صورت غیر عادی زیاد شود موجب ایجاد تومور خواهد شد.
تهوع، کاهش اشتها، احساس خستگی، عفونت، درد در استخوان و غیره از جمله علائم ابتلا به میلوم مولتیپل است.
علل ابتلا به سرطان استخوان لگن
همانطور که گفتیم هنوز دلایل ابتلا به سرطان استخوان لگن برای محققان و دکترها ناشناخته است؛ اما برخی عوامل وجود دارند که ریسک ابتلا به این بیماری را در بدن شما افزایش میدهند.
- اثر وراثت در ابتلا به سرطان استخوان
- اثر قرار گرفتن در تابشهای پرتو درمانی
- ایجاد پیوند با سلولهای بنیادی
- سابقه شیمی درمانی
- داشتن تومورهای مختلف در غضروف
- وغیره.
راههای تشخیص وجود تومور در استخوان لگن
پس از اینکه بیمار علائمی که در این مقاله توضیح دادیم را در خود مشاهده کرد باید به پزشک مراجعه کند. اصولا پزشک متخصص برای تشخیص دقیق پس از معاینه فیزیکی، آزمایشهای زیر را تجویز میکند:
- سی تی اسکن
- ام آر آی (MRI)
- اشعه ایکس
- اسکن استخوان
- اسکن پت (PET)
- روش تشخیص بیوپسی
راههای درمان سرطان استخوان لگن
درمان سرطان استخوان لگن به عوامل خاصی بستگی دارد مانند؛ محل و نوع تومور، اندازه تومور، سن و بیماریهای زمینهای بیمار و غیره. اما در اینجا انواع راههایی که میتوان از طریق آن سرطان را درمان کرد را بیان میکنیم.
از بین بردن تومور استخوان لگن با پرتو درمانی
در این روش درمانی، سلولهای سرطانی را به وسیله اشعه ایکس و با انرژی بالا از بین میبرند.
جراحی و خارج کردن تومور استخوان لگن
در برخی موارد لازم است که تومور را جراحی کرد و به همراه بخشی از بافت سالم استخوان که تومور در آن ناحیه قرار دارد از بدن خارج کرد. در این روش عموما ناحیهای که استخوان برداشته شده را با یک استخوان دیگر از سایر بخشهای بدن و یا با قطعه ای فلزی یا پلاستیکی جایگزین میکنند.
این تنها یکی از راههای جراحی است. در برخی موارد که تومور روی نقطه پیچیدهای از استخوان باشد ممکن است نیاز به قطع عضو بیمار احساس شود. هرچند که قطع عضو خیلی رایج نیست و عموما از درمانهای دیگر در مورد سرطان استخوان لگن استفاده میشود.
کرایوتراپی روشی دیگر برای درمان استخوان لگن
سرما درمانی یا کرایوتراپی یکی از روشهای از بین بردن سلولهای سرطانی است که برای درمان سرطان لگن از آن استفاده میشود. در این روش نیتروژن مایع سلولهای سرطانی را مورد هجوم قرار میدهد تا زمانی که این سلولها منجمد شوند و در نهایت از بین بروند.
شیمی درمانی؛ امید نهایی درمان سرطان لگن
در مراحلی که تومور پیشرفته شده باشد، برای درمان ممکن است پزشک تشخیص شیمی درمانی بدهد. برای درمان سرطان لگن با این روش، داروهای خاصی تجویز میشود تا سلولهای سرطانی به مرور از بین بروند.
سخن پایانی
ما در این مقاله به توضیح چیستی سرطان لگن پرداختیم و دلایل بروز این سرطان در بدن را باهم بررسی کردیم. همچنین علائم وجود این تومور در بدن را ذکر کردیم که شما با تشخیص این علائم و مراجعه به موقع به پزشک بتوانید با استفاده از چندین راه درمانی ذکر شده به درمان و بهبود این بیماری بپردازید.