دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

گل و گیاه

میوه کارامبولا – فواید درمانی درخت و میوه این گیاه شگفت انگیز

تاریخچه درخت و میوه کارامبولا

از قدیمی‌ترین دوره‌های تاریخی تا دوران کنونی، همه پزشکان دنیا برای درمان بیماری‌ها از منابع بی‌پایان طبیعت و به‌خصوص گیاهان دارویی استفاده می‌کردند. یکی از گیاهانی که خواص فوق‌العاده‌ای برای پیشگیری و درمان بیماری‌های مختلف دارد، گیاه کارامبولا است. میوه کارامبولا بر روی درختی همیشه‌سبز رشد می‌کند و مزه‌ای‌ترش و شیرین دارد. درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی و گوارشی و پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر فشارخون بالا، کلسترول و پیری زودرس از خواص شگفت‌انگیز این گیاه است. در این مقاله از مجله پروماگ به بررسی خواص میوه کارامبولا می‌پردازیم.

معرفی کارامبولا

در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند فیلیپین، مالزی، سریلانکا و هند، درختی بانام علمی Averrhoa carambola یا کارامبولا با میوه‌هایی زردرنگ و براق وجود دارد. کارامبولا به نام‌هایی از قبیل میوه ستاره‌ای، اختری و کوکبی شناخته می‌شود. علت نام‌گذاری این میوه بانام ستاره‌ای به این دلیل است که وقتی آن را به‌صورت عرضی برش می‌دهید، به‌شکل ستاره درمی‌آید.

خصوصیات درخت و میوه کارامبولا

درخت کارامبولا با برگ‌هایی که در تمام طول سال سبز است بسیار کند رشد می‌کند و تنه‌ای کوتاه به شکل درختچه دارد. گل‌های این درخت به رنگ بنفش و زنگوله‌ای است و هر خوشه گل به‌وسیله یک ساقه قرمزرنگ به تنه درخت متصل می‌شود.میوه‌های کارامبولا در ابتدا به رنگ سبز و سپس به رنگ زرد مایل به نارنجی درمی‌آیند و تا اندازه 15 سانتیمتر طول و 9 سانتیمتر عرض رشد می‌کنند. مزه بعضی از آن‌ها ترش و برخی شیرین است. از میوه‌های کارامبولا در سالاد و تزئین غذا استفاده می‌شود.

انرژی میوه کارامبولا

کارامبولا یکی از کم‌کالری‌ترین میوه‌های جهان است. فقط 35 کالری انرژی در هر 100 گرم از این میوه وجود دارد. نداشتن چربی اشباع، چربی ترانس، کلسترول و وجود ویتامین‌ها، املاح و آنتی‌اکسیدان‌های سرشار، از دیگر ویژگی‌های این میوه است. ویتامین‌های گروه A، B و C  و املاحی نظیر کلسیم، پتاسیم، روی، مس، فسفر و آهن نیز در کارامبولا موجود است. نکته جالب درباره این میوه آن است که با خوردن یک میوه کارامبولا در حقیقت 57 درصد از نیاز روزانه یک انسان به ویتامین C تأمین می‌شود. در زیر ارزش غذایی یک کارامبولای 100 گرمی نشان داده‌شده است.

ارزش غذایی 100 گرم از کارامبولا

انرژی (کالری)

35

رطوبت (گرم)

91- 89

پروتئین (گرم)

0.38

چربی (گرم)

0.08

کربوهیدرات (گرم)

9.38

فیبر (گرم)

0.8-0.9

کلسیم (گرم)

4.4-60

فسفر (گرم)

5.5-21

آهن (گرم)

0.32-1065

کارامبولا و خاصیت ضدپیری

کارامبولا سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های فعالی نظیر گالیک اسید و کورستین است که خاصیت کاهش استرس دارند. استفاده از میوه کارامبولا به دلیل وجود این آنتی‌اکسیدان‌ها، فرایند پیری را به تأخیر می‌اندازد. یکی از دلایل پیری زودرس تولید رادیکال‌های آزاد در سلول‌های بدن است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در کارامبولا به دلیل دارا بودن خاصیت مبارزه با این رادیکال‌های آزاد، از فرآیند پیری جلوگیری کرده و به شادابی و جوانی افراد کمک می‌کنند.

مراقبت از پوست با مصرف کارامبولا

یکی از خواص جالب کارامبولا درمان و مراقبت از پوست بدن است.  این میوه به دلیل وجود فلاوونوئید که یک ضدالتهاب قوی است، برای درمان بسیاری از بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس و درماتیت استفاده می‌شود. وجود ماده معدنی روی در این میوه برای جلوگیری از جوش و آکنه پوست بسیار مفید است و برای درمان پوست‌های چرب مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین آنتی‌اکسیدان‌های موجود در کارامبولا چین‌وچروک‌های پوست را برطرف می‌کند.

 جلوگیری از ریزش مو با کارامبولا

همان‌طور که گفته شد مصرف یک کارامبولا حدود 57 درصد از نیاز روزانه انسان به ویتامین C را برطرف می‌کند. ازآنجایی‌که کمبود ویتامین C باعث ریزش مو می‌شود؛ بنابراین خوردن این میوه به تمام کسانی که به‌نوعی از ریزش مو رنج می‌برند توصیه می‌شود. کارامبولا از خشک و شکننده شدن موها نیز جلوگیری می‌کند.

جلوگیری از فشارخون بالا و حمله قلبی با کارامبولا

برای افرادی که دچار بیماری‌های قلبی هستند، میوه کارامبولا به دلیل کلسترول پایین آن بسیار مفید است. از پوست این میوه به دلیل داشتن فیبر برای کاهش کلسترول بد، افزایش کلسترول خوب و هضم غذا استفاده می‌شود. کارامبولا به این دلیل که سرشار از ماده پتاسیم است با خنثی کردن تأثیرات منفی سدیم و نمک به تنظیم فشارخون در بدن کمک می‌کند.

کارامبولا مناسب برای مادران در دوره بارداری و شیردهی

فولات یکی از موادی است که در کارامبولا وجود دارد و برای رشد کودک در دوره جنینی و جلوگیری از نقص لوله عصبی او بسیار مناسب است. این میوه با تحریک ترشح و جریان شیر به مادران در دوران شیردهی کمک فراوانی می‌کند.

میوه کارامبولا

کلام آخر

کارامبولا آن‌چنان میوه مفید و مغذی شناخته‌شده که در اکثر نقاط جهان نظیر آفریقا و آمریکا نیز تولید و پرورش آن رونق پیداکرده است. خواص درمانی و طعم ترش و شیرین این میوه، اغلب افراد را علاقه‌مند به خوردن آن می‌کند. از این میوه برای تهیه سس، ترشی و سالاد نیز استفاده می‌شود. در هاوایی آب کارامبولا را با شکر، ژلاتین، آب‌لیمو و آب جوش ترکیب می‌کنند تا از آن شربتی گوارا تهیه کنند. علاوه بر این، برخی از کشورها این میوه را به‌صورت کمپوت، کنسرو و مربا درآورده و به بازار عرضه می‌کنند. در این مقاله سعی شد تا برخی از مهم‌ترین فواید میوه کارامبولا معرفی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا