دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

آموزش

کمال گرایی اسمی زیبا اما با عملکرد ناموفق ؛ بررسی رفتارهای کمال گرایانی در انسان.

کمال گرایی یا ایده آل گرایی را می توان اصلی ترین مانع برای انجام کارها دانست. کمال گرایی اگر چه در ظاهر مفهومی ارزشمند محسوب می شود اما در اصل یک مفهوم ضد ارزش است که سد بزرگی در برابر موفقیت های شما ست. اگر تصورتان بر این است که فردی کمال گرا هستید و احتمالا ازین بابت به خود افتخار می کنید، وقت آن رسیده که تغییری در نگرش و تفکرتان ایجاد کنید!

کمال گرایی چیست؟

کمال گرایی ترجمه شده از واژه ی Perfectionism ، یک باور ذهنی است که فرد مبتلا به خود را وادار می کند تمام کارهایش را با دقتی بیش از حد  و بسیار باوسواس انجام دهد یا برای انجام هر کاری، بشیوه ای مقدمات و تجهیزات مورد نیاز آن را تامین کند  که معمولا از انجام اصل کار باز می ماند. بر خلاف آن چه از واژه ایده آل گرا یا کمال گرا بر می آید، این خصوصیت یک فضیلت محسوب نمی شود چرا که ترمزی در برابر موفقیت هاست. افراد کمال گرا اگر چه ممکن است کاری که بدان ها محول شده به بهترین شکل ممکن انجام دهند، اما به دلیل رفتار های وسواس گونه، از کاری که انجام داده اند احساس رضایت نمی کنند.

 

کمال گرایی
کمال گرایان به قانون یا همه یا هیچ معتقدند و همین مانعی برای موفقیتشان است.

 

کمال گرایی، شکل مثبتی هم دارد:

کمال گرایی به دو گروه بهنجار یا سازگار و نابهنجار یا ناسازگار تقسیم بندی می شود. طبیعی است چیزی که در این مقاله و یا سایر منابع از آن اسم برده می شود، شکل نابهنجار کمال گرایی ست. در ادامه هر دو فرم کمال گرایی را معرفی خواهیم کرد:

  • کمال گرایی سازگار یا بهنجار:

کسانی که کمال گرایی بهنجار یا سازگار دارند، اگر چه معیار های ایده آلی را برای خود در نظر می گیرند اما بیش از آن که دستیابی به رسیدن به هدف برایشان مهم باشد، فعل تلاش کردن و فعالیت بودن برایشان ارزشمند هست. این افراد با دقت و تلاش زیاد کار می کنند و فعالیت های اجتماعی و کار زیاد، برایشان مفهوم ارزشمندی محسوب می شود. اگر کاری به ایشان محول شود، مسئولیت پذیرند و آن را به بهترین شکلی که در توان شان است انجام می دهند. کمال گرایی سازگارانه یا بهنجار باعث می شود که افراد به استعداد های درونی شان پی ببرند و در خود ، احساس رضایت درونی داشته باشند. این نوع کمال گرایی ابدا منافاتی با موفقیت های شما ندارد بلکه باعث پیشرفت نیز می شود چرا که پای افراط و وسواس در میان نیست.

  • کمال گرایی نابهنجار یا ناسازگار:

کمال گرایی ناسازگار یا نابهنجار، همان چیزی ست که در متون روانشاسی از آن به عنوان یک ضد ارزش نام برده می شود. دلیل اینکه این نوع کمال گرایی، بیمار گونه است، وسواسی ست که فرد را به خود درگیر می کند تا هر چیزی را به شکل کامل و درست انجام دهد تا آنجا که روان او و دستاوردهایش را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد کمال گرا، دائما در نگرانی هستند که شاید به نتیجه ی دلخواه نرسند، یا مبادا شکست بخورند یا موفق نشوند. مبادا نتوانند بهتر از دیگران کار کنند و یا نگرانی های دیگری که اینقدر دامن گیر است که فرد را درگیر خود می کند.

 

کمال گرایی
آیا تاکنون شنیده اید سنگ بزرگ نشانه ی نزدن است؟

 

کمال گرایی نابهنجار چه ارمغانی برای شما دارد؟

افراد کمال گرا، بلند پروازند و معیار های موفقیت خود را در سطوح بالاتری از توان خود قرار می دهند که در بیشتر اوقات از دست یابی بدان عاجزند.

  • اعتماد بنفس، رفته رفته در افراد کمال گرا رو به کاهش می گذارد.
  • افراد کمالگرا همواره دچار استرس و اضطراب هستند چون به شکل وسواس گونه دوست دارند هر کاری را به نحو درستی انجام دهند.
  • کمال گراها افرادی هستند که معمولا کارهایشان را در زمان مقرر تحویل نمی دهند.
  • کمال گراها خیلی از کارها را برای ترس از عدم موفقیت، شروع نمی کنند یا آنچنان درگیر مقدمات می شوند که زمان را از دست می دهند.

 

کمال گرایی

کمال گرایی را چگونه در خودمان کمرنگ سازیم؟

علم روانشناسی بر این باور است انسان اگر بخواهد می تواند خود را تغییر دهد. بنابراین اگر حس می کنید رفتار کمال گرایانه در شما وجود دارد، برای تغییر به سمت عادی شدن گام بردارید:

  • رفتارهای کمال گرایانه را در خود پیدا کنید:

در اولین قدم باید رفتار های مخرب را شناسایی کنید. احتمالا کارهای زیادی را در دستور کارتان قرار داده اید که دوست دارید کامل و بدون عیب و نقص انجامشان دهید. به عنوان مثال: قرار است کتابی را برای آزمونی بخوانید اما مدت زیادی را صرف مطالعه ی مقدمه ی آن می کنید در حالی که می دانید اصلا در امتحان نخواهد آمد.

در گام بعدی کارهایی را لیست کنید که به علت کمال گرا بودن، قید انجام آن ها را زده اید و ترجیح داده اید اصلا وارد حیطه ی آن ها نشوید. این کار ها را هم در روی دیگر کاغذ فهرستان یادداشت کنید تا تمهیداتی برای انجامشان بیندیشید.

  • علت کارهای کمال گرایانه را بیابید:

هر کاری را که در لیست تان قرار داده اید را بررسی کنید و مشخص کنید چرا دوست دارید این کار را بدون عیب و نقص انجام دهید. برای نمونه در مثال کتاب خواندن، احتمالا این طرز فکر در ذهن شماست که یا باید تمام کتاب را از اول تا انتها و به صورت کامل بخوانید یا اصلا نخوانید.

  • برای کاهش رفتار های کمال گرایانه اقدام کنید:

بعد از شناسایی رفتار های کمال گرایانه و بررسی علت آن ها، لازم است این رفتار ها را نقد کنید و به چالش بکشید. سعی کنید رفتار های وسواس گونه را کم کم کاهش دهید. به عنوان مثال اگر همیشه خودتان برای مایحتاج منزل خرید می کردید، چون فکر می کنید هیچ کس نمی تواند از عهده ی انجام آن برآید، این بار خرید برخی اقلام مورد نیاز منزل را که از اهمیت کمتری برخوردارند، به همسرتان محول کنید. خواهید دید او هم مانند شما و هر کس دیگری از عهده ی انجام آن بر می آید. کم کم مطمئن خواهید شد، او یا هر کسی دیگری مانند همکاران تان، می تواند بسیاری از کارها را به درستی انجام دهند.

بدون شک در ابتدای کار که سعی می کنید رفتار های ایده آل گرایانه را کاهش دهید، دچار استرس و نگرانی می شوید و ذهن تان دائما درگیر به این مساله خواهد بود. اما با کمی صبر کردن متوجه خواهید شد که این کار به نفع آسودگی روان شماست و به زودی آرامش واقعی به زندگی شما بر خواهد گشت. در ادامه می توانید سری به لیست دوم کارهای فهرست هم بزنید و کارهایی را که هیچ وقت از ترس موفق نشدن، شروع نکردید را آغاز کنید.

هرگز همه ی رفتار هایی که در لیست قرار داده اید را باهم در دستور کارتان قرار ندهید. زیرا همین کار باعث خواهد شد استرس زیادی را متحمل شوید و در ضمن، این کار به نوبه ی خود، یک نمونه دیگر از رفتار های کمالگرایانه محسوب می شود که در نهایت به دلیل فشار و اضطراب ناشی از آن ترجیح می دهید به فکر اصلاح رفتار خود نباشید.

 

کمال گرایی

 

سخن پایانی:

کمال گرایی را می توان به عنوان مجموعه ای از الگوهای فکری دانست که در نهایت نه تنها شما را به موفقیت نمی رساند، بلکه باعث می شود یا کاری را شروع نکنید و یا اگر شروع کردید تنها موفقیت تمام و کمال بتواند شما را ارضا کند و این همان چیزی ست که معمولا محقق نمی شود.

سیما گودرزی هستم و از شما سپاسگزارم که این محتوا را در وب سایت پروماگ مطالعه کرده اید.

مقالات مرتبط را مطالعه کنید:

تشکر کردن از دیگران ؛ موقعیت های جدیدی برای سپاسگزاری کردن از دیگران….

پورنوگرافی و جنبه ی آموزشی آن ؛ آیا می توان به فیلم های پورنو از دید آموزش نگریست؟

درونگرایی و برونگرایی با معرفی تیپ شخصیت میانه رو ؛ تیپ شخصیتی شما کدام است؟

سایر مقالات بخش آموزش

Perfectionism (psychology) – Wikipedia

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا