چرا زایمان طبیعی یا همان واژینال ممکن است بهترین گزینه برای شما نباشد؟
چه بخواهید زایمان طبیعی داشته باشید و چه بخواهید سزارین بشوید، باید بدانید که وضع حمل یک عمل کاملا قهرمانانه است و شما در هر صورت یک قهرمان بی همتا هستید. ولی عبارت زایمان طبیعی یا زایمان واژینال را اغلب برای اشاره به زایمان بدون عمل جراحی استفاده می کنند. در برخی مواقع حتی منظور از زایمان واژینال، زایمان بدون استفاده از هر گونه داروی سر کننده یا مسکن است.
به هر حال ما در این مطلب قصد داریم به سوالات رایجی در رابطه با زایمان طبیعی پاسخ بدهیم؟
- چرا بعضی مادران زایمان واژینال را انتخاب می کنند؟
- زایمان بصورت طبیعی چه خطراتی دارد؟
- چرا زایمان واژینال ممکن است بهترین گزینه برای شما نباشد؟
- در طی زایمان طبیعی باید منتظر چه چیزهایی باشید؟
- روش های مختلف آرام کردن درد زایمان
- اگر در طول زایمان طبیعی نظرتان عوض شد باید چه کنید؟
- بعد از زایمان طبیعی وضعیت مادر و نوزاد چگونه خواهد بود؟
- عوارض احتمالی بعد از زایمان واژینال کدام ها هستند؟
چرا بعضی مادران زایمان طبیعی را انتخاب می کنند؟
شاید تصور کنید زایمان بدون استفاده از عمل جراحی یا داروهای مسکن کاری غیر ممکن است. ولی بانوان زیادی ترجیح می دهند نوزاد خود را به صورت طبیعی به دنیا بیاورند. دلیل این امر این است که استفاده از داروهای سر کننده و ضد درد زایمان، روند وضع حمل را تحت تاثیر قرار می دهند. برای مثال ممکن است با استفاده از مسکن، زایمان سریع تر یا آهسته تر از روند معمول اتفاق بیفتد.
دلیل دیگر این است که گاهی مادر می خواهد کنترل بیشتری روی روند زایمان داشته باشد و حتی درد زایمان را نیز کنترل کند. بعضی مادران نیز اعتقاد دارند با تجربه کردن درد زایمان، رابطه نزدیک تری با فرزند خود خواهند داشت.
زایمان واژینال چه خطراتی دارد؟
یکی از بزرگ ترین چالش های زایمان بصورت طبیعی، درد آن است. حتی اگر قبلا هم به صورت طبیعی زایمان کرده باشید، باز هم این درد طبیعی و عادی نخواهد شد. هر زایمان طبیعی، صرف نظر از این که داروی ضد درد زایمان استفاده کرده باشید یا نه، خطراتی در پی دارد. برای مثال خونریزی یا پیچیدین بند ناف دور گردن نوزاد. گاهی مدیریت این خطرات بدون استفاده از دارو در طی وضع حمل امکان پذیر نیست.
پس بهتر است قبل از تعیین روش زایمان، با پزشک خود مشورت کنید و وضعیت خود و جنین را بسنجید. اگر پزشک تشخیص بدهد که زایمان شما بی خطر یا کم خطر است، می توانید گزینه زایمان واژینالی را انتخاب کنید.
چرا زایمان طبیعی ممکن است بهترین گزینه برای شما نباشد؟
در مواقعی که تشخیص داده شود بارداری و زایمان شما پر خطر است، متخصص مراقبت از شما ممکن است شما را از زایمان طبیعی باز دارد.
بارداری و زایمان پر خطر یعنی:
- شما بیش از ۳۵ سال داشته باشید.
- در طول دوران بارداری الکل یا مواد مخدر یا داروهای خاصی مصرف کرده باشید.
- قبلا سزارین یا جراحی های رحمی داشته باشید.
- سابقه بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون و از این قبیل داشته باشید.
- جنین شما دو قلو یا چند قلو باشد.
- وضعیت جنین در رحم مساعد نباشد.
در طی تولد کودک خود بصورت طبیعی باید منتظر چه چیزهایی باشید؟
در یک جلسه زایمان طبیعی معمولا روند این گونه است که شما باید بدون دخالت دارویی منتظر باشید تا زایمان خود به خود اتفاق بیفتد، مگر اینکه پزشک یا مامای شما تشخیص دهد که نیاز به دارو دارید.
اگر می خواهید در یک زایشگاه یا بیمارستان وضع حمل کنید، پزشک یا مامای شما کمکتان می کند تا زمان زایمان را بدانید. ممکن است بسته به شرایطی که دارید به شما دستگاه مانیتور ضربان قلب متصل شود تا از سلامتی شما اطمینان حاصل شود. گاهی هم ممکن است پزشک یا ماما به صورت مرتب به شما سر بزند. پس جای نگرانی نیست و اضطراب نداشته باشید.
وقتی بدن شما آماده شد، شما را در حالت وضع حمل قرار می دهد تا راحت تر زایمان کنید. باید صبر کنید تا دهانه واژن شما به اندازه ۱۰ سانتیمتر باز شود. اگر قصد ندارید از دارو استفاده کنید این روند ممکن است کمی طول بکشد. این عمل خود به خود انجام می شود پس فقط نفس عمیق بکشید و تمرکز کنید.
اگر از داروهای ضد درد زایمان طبیعی استفاده کنید، زایمان حتی بیشتر هم طول خواهد کشید. البته به یاد داشته باشید که زایمان واژینال مادرانی که برای اولین بار وضع حمل می کنند، طولانی تر خواهد بود.
مقدار درد زایمان نیز برای هر شخص متفاوت است. به همین خاطر روش های آرام کردن درد زایمان نیز برای هر شخص متفاوت است که در ادامه می خوانیم.
روش های مختلف آرام کردن درد زایمان
- تکنیک های تنفسی
- ماساژ
- دوش یا حمام آب گرم
- زایمان در یک وان یا استخر آب گرم
- قرار دادن بدن در راحت ترین حالت
- تکنیک های پرت کردن حواس مثل بازی یا موسیقی
- کیسه آب گرم یا کیسه یخ
- استفاده از توپ زایمان
- طب سوزنی
- حمایت عاطفی
در بیشتر مواقع ممکن است به مادر اجازه بدهند بعد از زایمان طبیعی با نوزاد خود بماند تا نوزاد بتواند شیر مادر بخورد. قبل از زایمان به صورت طبیعی حتما یک برنامه ریزی مطمئن داشته باشید و به پزشک یا ماما یا هر کسی که قرار است در زایمان شما شرکت کند، بگویید که دوست دارید زایمان شما چطور پیش برود.
شاید حتی بهتر باشد قبل از زایمان، با همسر خود به کلاس های زایمان طبیعی و جلسات مشاوره بروید و خودتان را خوب آماده کنید و تکنیک های لازم را برای انجام زایمان واژینال یاد بگیرید. بهتر است هر تکنیک خوبی که یاد می گیرید را تمرین کنید تا در طول زایمان با مشکلی مواجه نشوید.
اگر در طول زایمان واژینال نظرتان عوض شد باید چه کنید؟
گاهی ممکن است مادر در طول زایمان طبیعی نظرش تغییر کند و درد به او چیره شود. این مساله اصلا اشکالی ندارد. بهتر است زیاد به خودتان سخت نگیرید و اگر همه چیز طبق برنامه ریزی پیش نرفت و درد شما واقعا قابل تحمل نبود، برنامه را عوض کنید. ممکن است بخواهید از داروی ضد درد زایمان یا سریع کننده روند زایمان استفاده کنید. این را باید پزشک یا مامای شما تشخیص بدهد که چه دارویی برای شما بهتر است.
در اوایل زایمان واژینال ممکن است به شما دارویی داده شود که پایین تنه شما را بی حس کند. در این صورت شما بیدار و هشیار می مانید ولی درد زیادی حس نخواهید کرد. داروهای ضد درد زایمان بصورت طبیعی مختلفی وجود دارد که بنا به تشخیص پزشک بهترین دارو برای شما انتخاب خواهد شد.
یکی از این داروهای ضد درد زایمان طبیعی، آرام بخش است. این دارو رایج ترین و بهترین دارو است زیرا بدون بیهوش کردن مادر، درد را کم می کند. این دارو اثر هیچ خطری برای نوزاد ندارد و آسیبی به او نمی زند. پس جای نگرانی نیست. داروی دیگری که معمولا از آن استفاده می شود یک داروی تزریقی است که مادر را از کمر به پایین بی حس می کند.
داروهای ضد درد زایمان در طول ۲۰ دقیقه عمل می کنند. بعد از استفاده از داروی بی حسی فشار دادن و زور زدن برای مادر سخت تر می شود زیرا درد کمتری احساس می کند و زورش به مراتب کمتر می شود. در این مواقع، داروی دیگری به مادر تزریق می شود تا روند زایمان را سریع کند. این دارو باعث می شود در قسمت واژن و انتهای روده درد را احساس کنید ولی برای کنترل زایمان و فشار دادن ضروری است. این داروی تسریع کننده زایمان را درست قبل از بیرون آمدن نوزاد به مادر تزریق می کنند.
استفاده همزمان از داروی بی حسی و داروی تسریع کننده زایمان کاملا بی درد نیست، ولی کمک می کند تا زایمان طبیعی امن و کنترل شده ای داشته باشید.
بعد از زایمان طبیعی وضعیت مادر و نوزاد چگونه خواهد بود؟
وضعیت مادر و فرزند بعد از هر نوع زایمانی، بستگی به وضعیت بدنی و سلامت عمومی آن ها دارد. بیشتر مادرها بعد از ۶ تا ۸ هفته کاملا سر حال می شوند، ولی برای بعضی ممکن است ماه ها طول بکشد. البته در برخی مواقع هم دیده شده که مادر روز بعد از زایمان طبیعی کاملا سر حال است و به زندگی طبیعی بازگشته است.
بعد از زایمان واژینال ممکن است تا چند روز در قسمت کمر و واژن احساس خستگی و بی حسی داشته باشید. برای بهتر کردن اوضاع می توانید در طول روز چند بار روی کیسه آب یخ بنشینید. فراموش نکنید که باید خوب استراحت کنید تا کاملا حالتان خوب شود.
عوارض احتمالی بعد از زایمان بصورت طبیعی کدام ها هستند؟
گاهی ممکن است بعد از زایمان طبیعی این عوارض در مادر پیدا شوند. بهتر است به محض دیدن این عوارض با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی شدید واژینال
- تب
- گیجی یا بیهوش شدن
- سردرد شدید که متوقف نمی شود
- دفع ادرار دردناک
- درد یا ورم در پاها
- درد شکمی که به مرور شدیدتر می شود
سخن آخر
پزشک یا مامای شما می تواند در درک بهتر و انجام بهتر زایمان طبیعی کمک بزرگی به شما کند. اگر می خواهید زایمان واژینال بدون دخالت دارو داشته باشید، حتما با آن ها صحبت کنید و بهترین راهنمایی را از آن ها بگیرید.