دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

بارداری و زایمانخانومانه

غربالگری نوزاد پس از تولد چیست؟ – اهمیت و ضرورت انجام آن

تعریف غربالگری نوزاد بعد از تولد :

بنا به تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) آزمون غربالگری نوزاد به معنای شناسایی یک اختلال مخفی و ناشناخته قبل از بروز نشانه ها به وسیله یک آزمون سریع است.
آزمون غربالگری نوزاد Phenylketonuria یا به اختصار PKU برای تشخیص زودرس و درمان به موقع بیماری مخفی نوزاد شماست و به وسیله آن میتوان از بیماری های مفخی نوزاد به ویژه بیماری فنیل کتونوری که یک نقص مادرزادی نادر است مطلع شد و از عقب ماندگی و ناتوانی شدید و یا حتی از مرگ نوزاد پیشگیری کرد.
انجام این آزمون برای همه نوزادان ضروری است.چون از هر ۱۵۰۰ نوزاد یک مورد مبتلا به اختلال مادرزادی مخفی است.و در هر ۵۶۰۰ نوزاد متولد شده یکی مبتلا به بیماری متابولیک است.

بیماری متابولیک مادرزادی چیست؟

مجموعه ای از بیماریها هستند که موجب اختلال در توانایی بدن در استفاده از مواد غذایی برای ساخت پروتئین های مورد نیاز در رشد و تکامل نوزاد یا تامین انرژی میشوند. این بیماریها جزء بیماریهای مخفی دوران نوزادی بوده و معمولا بر اثر کمبود آنزیمهای خاص ایجاد شده که منجر به تجمع و ازدیاد مواد سمی در داخل بدن نوزاد میگردد. بسیاری از این مجموع بیماریها کاملا بدون علامت هستند و پزشک کودک و حتی خود شما هم از ظاهر کودک به این بیماریها پی نخواهید برد.
آزمون غربالگری نوزاد یا PKU برای تشخیص بعضی بیماریهای پرشیوع و خطرناک انجام میشود و کل بیماریهای مخفی نوزادان را در بر نمیگیرد. این آزمون به پزشکان کمک میکند این بیماریهای خطرناک را قبل از بروز نشانه ها تشخیص و درمان کنند.

 

نوشته های مشابه
PKU
آزمون غربالگری نوزاد پس از تولد یا PKU

هم اکنون بیماریهایی از قبیل هیپو تیروئید مادرزادی. فنیل کتونوری. فاویسم. بیماری شربت افرا. گالاکتوزمی و…مورد آزمایش غربالگری نوزاد قرار میگیرند. نمونه گیری از طریق پاشنه پای نوزاد و با گرفتن چند قطره خون روی کاغذ مخصوص انجام میگردد. این آزمون توسط پرسنل مجرب و با رعایت شرایط استریل انجام شده و هیچ خطری متوجه نوزاد نخواهد بود .
بهترین زمان برای انجام آزمون بین روز دوم تا ششم پس از تولد کودک است. و انجام آن در روز اول تولد همراه خطا خواهد بود.
والدینی که هیچ سابقه فامیلی در رابطه با این بیماریها ندارند هم باید مثل بقیه افراد این آزمون را برای نوزادشان انجام دهند.در حقیقت بیشتر نوزادان مبتلا به این بیماریها در خانواده هایی به دنیا آمده اند که هیچ سابقه فامیلی و تاریخچه قبلی در مورد این بیماریها نداشته اند.
بیشتر کودکان مبتلا به این بیماریها ظاهر طبیعی داشته و در ابتدا کاملا سالم هستند .این آزمون قبل از بروز نشانه ها به تشخیص می پردازد.

غربالگری نوزاد
آزمون غربالگری نوزاد از طریق نمونه برداری خون از پاشنه پا انجام می شود.

نتیجه آزمون غربالگری نوزاد را پزشک اطفال کودکتان برای شما تفسیر خواهد کرد.

مثبت شدن نتیجه این آزمایشات هم به این معناست که احتمال ابتلا به یکی از این بیماریها وجود داشته ولی برای تایید بیماری باید آزمایشات تکمیلی انجام شود. هم چنین منفی شدن آزمایش نیز ۱۰۰ درصد رد کننده بیماری نخواهد بود. هنوز درمان قطعی برای درمان این بیماریهای متابولیک و مادرزادی وجود ندارد. اما میتوان با تشخیص و مداخله به موقع بسیاری از عوارض جبران ناپذیر را کم کرد یا حتی از بروز آنها جلوگیری کرد.
درمان بسته به نوع بیماری و با تغییر نوع شیر مصرفی نوزاد، محدودیت در مصرف برخی مواد غذایی، تجویز دارو و بعضی مکمل ها مانند ویتامینها انجام میشود.
از آنجائیکه این بیماریها زمینه ژنتیکی هم دارند ریسک ابتلای فرزندان بعدی در خانواده هم وجود خواهد داشت.با پزشک متخصص ژنتیک در این رابطه مشورت کنید. آزمایشات ذکر شده در تعهد سازمانهای بیمه گر نیست و طبق تعرفه مصوب شورای عالی نظام پزشکی محاسبه خواهند شد.

بازدید کننده محترم مجله پروماگ این محتوا فقط جنبه اطلاع رسانی دارد.

لطفاً جهت اطلاع بیشتر در  مورد این آزمون با پزشک متخصص مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا