دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

مراقبت از نوزاد

نوزاد شیرخوار و تاثیرات تغذیه غذائی مادر در دوران شیردهی روی او

بسیاری از مواد می توانند از جریان خون به شیر مادر منتقل شوند. این مسئله برای شیر شما و برای نوزاد شیرخوار شما چه تاثیراتی در پی خواهد داشت ؟

داشتن یک رژیم غذائی سالم به کودک شما کمک می کند که یک شروع خوب برای رشد داشته باشد. اما شما باید بدانید که برخی از مواد غذائی، داروها، سبزیجات و سایر مواد می توانند در شیردهی اختلال ایجاد کنند.

اگر شما با شیردهی به نوزاد شیرخوار خود مشکل دارید حتماً با دکتر متخصص نوزاد مشورت کنید. ما در این مطلب به شما خواهیم گفت که مواد غذایی چه تاثیری بر شیر شما می گذارند با مجله پروماگ تا انتهای این مطلب همراه باشید. 

غذا ها و تاثیرات آن بر شیرمادر و نوزاد شیرخوار

 ممکن است شما از خوردن یک کاسه سوپ خوشمزه ولی تند بخاطر نوزادتان اجتناب کنید. اما طبق تحقیقات انجام شده تعداد کمی از مواد غذائی از جمله حبوبات، باقلا، ادویه جات، ترشیجات، کلم و مرکبات بعنوان مواد حساسیت زا برای نوزاد شیرخوار شناخته شده اند.

البته این گفته بدان معنا نیست که در صورت خوردن سایر غذاها و مواد خوراکی به علائم کودک خود توجه نکنید. بلکه باید در صورت خوردن یک غذای خاص به علائم کودک خود دقت کنید اگر متوجه شدید که دل درد دارد و یا بی آرامی می کند اگر بار دوم هم پس از خوردن همان غذا چنین اتفاقی افتاد سعی کنید آن غذا را در دوران شیردهی از برنامه غذائی خود حذف کنید.

علائم آلرژی غذایی یا عدم تحمل ممکن است شامل اسهال ، بثورات پوستی ، بی آرامی ، گاز معده، تف کردن یا استفراغ مداوم ، یبوست ، مدفوع خونی یا مخاطی ، آبریزش بینی ، سرفه یا احتقان باشد.

در موارد نادر یکی از دلایل بی آرامی و نق نق کردن نوزاد شیرخوار حساسیت به پروتئین مواد لبنی است. اگر کودک شما چنین حالتی دارد برای دو هفته انواع لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ و کره را از رژیم غذائی خود حذف کنید و علائم کودک خود را پایش کنید اگر متوجه بهبود نوزاد خود شدید بطور کامل این مواد را برای مدتی از رژیم غذائی خود حذف کنید. برای جبران پروتئین مورد نیاز در این حالت حتماً از پزشک نوزاد خود مشورت بگیرید.

خوردن حداکثر 300 گرم انواع ماهی ها و غذاهای دریایی در هفته برای شما و نوزاد شیرخوار شما مناسب است ، اما از ماهی هایی که میزان جیوه بالایی دارند مانند کوسه ، اره ماهی ، ماهی خال خالی شاه ماهی و کاشی ماهی پرهیز کنید. کنسرو ماهی تن نسبت به ماهی تن منجمد میزان جیوه کمتری دارد.

داروها و تاثیر آنها بر شیر مادر

اگرچه مصرف بسیاری از داروها در هنگام شیردهی بی خطر هستند ، اما اکثر داروها تا حدی وارد شیر شما می شوند و حتی ممکن است میزان تولید شیر شما را تحت تأثیر قرار دهند. برای اطمینان قبل از مصرف هر نوع دارو حتی داروهای بدون نسخه با پزشک نوزاد شیرخوار خود مشورت کنید.

مصرف گیاهان داروئی در دوران شیردهی

گیاهان داروئی مانند داروهای شیمیایی وارد شیر مادر شده و احتمالا روی میزان تولید شیر و نوزاد شیرخوار شما تاثیر بگذارند. برخلاف داروهای پزشکی گیاهان داروئی تا کنون هیچگونه تائیدی مبنی بر ایمن بودن مصرف آنها در دوران شیردهی دریافت نکرده اند. بنابراین استفاده از گیاهان داروئی هیچگونه تضمینی در خصوص بی خطر بودن برای نوزاد شیرخوار ندارند. حتی متخصصان نیز کاملاً مطمئن نیستند که کدام از داروهای گیاهی مفید و کدام خطرناک هستند.

به عنوان مثال گیاهانی مانند رازیانه و شنبلیله قرنها است که برای افزایش و تقویت شیر مادر مورد استفاده قرار می گیرند. اما درباره اینکه این گیاهان تا چه اندازه مؤثر هستند یا چگونگی تأثیر آن بر نوزاد شیرخوار تحقیقات و اطلاعات کمی در دست است. لذا جانب احتیاط را رعایت نموده و از مصرف گیاهان داروئی در دوران شیردهی خودداری کنید.

در حالی که مصرف گیاه سرخارگل (اکیناسه) بی خطر تلقی می شود. این گیاه اغلب با گیاه خوک طلائی بصورت مخلوط مصرف می شود. گیاه خوک طلائی در دوزهای متوسط سمی است لذا بهتر است در مصرف این نوع دارو نیز احتیاط کنید.

اکثر گیاهانی که به عنوان فصلی در غذاها استفاده می شوند – مانند سیر ، شوید و مریم گلی حاوی مواد غذایی مناسب روزمره هستند. اما برخی از آنها در صورت مصرف زیاد یا مصرف دمنوش غلیظ آنها ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در شیردهی نوزاد شوند.

همچنین بین گیاهان داروئی و داروهای شیمیایی گاهاً تداخل وجود دارد پس حتماً در هنگام خرید یک داروی گیاهی از فروشنده بپرسید که آیا این گیاه با داروی در حال مصرف شما تداخل دارد یا خیر ؟

بسیاری از گیاهان داروئی بدلیل عدم فرآوری استاندارد و اصولی فاقد هرگونه ماده موثر و فعال هستند. لذا دقت کنید برای دریافت خواص موثر، این گیاهان را از منابع معتبر و استاندارد خریداری کنید.

  • بابونه، زنجبیل و اکیناسه که اغلب بصورت دمنوش مصرف می شوند در دوزهای منظم و متعادل ممکن است برای نوزاد شیرخوار بی خطر باشند. دقت کنید غلظت دمنوش ها در حد نرمال باشد و از نوشیدن دمنوش های غلیظ خودداری کنید. (اکیناسه را با گیاه داروئی خوک طلائی مخلوط نکنید زیرا مصرف خوک طلائی در دوزهای متوسط هم خطرناک است و ممکن است نوزاد شیرخوار را دچار مشکلات مغزی نماید.)
  • شنبلیله، رازیانه، به لیمو، شوید، گزنه، برگ تمشک ، تخم رازیانه، سیر و گاوزبان قبل از مصرف هر یک از این گیاهان با پزشک یا یک گیاه شناس معتبر مشورت کنید. اگرچه آنها اغلب به عنوان تقویت کننده شیر مورد استفاده قرار می گیرند ، اما همه از نظر علمی تائید شده و اثبات شده نیستند. شنبلیله که در بسیاری از داروهای گیاهی برای افزایش شیر مادر وجود دارد ممکن است برای مبتلایان به دیابت بی خطر نباشد.
  • آلوورا، بادیان، پوست درخت توت، روغن زیره، انجبار، روغن پونه و روغن نعناع توماس هیل استاد اطفال در دانشگاه فناوری تگزاس و نویسنده کتاب داروها و شیر مادران توصیه می کند که از مصرف این گیاهان در هنگام شیردهی به نوزاد شیرخوار خودداری کنید. برخی در شیردهی تداخل دارند و برخی ممکن است برای کودک شما مضر باشد.

الکل ، کافئین ، نیکوتین و ماری*جوانا

همانقدر مهم است که کودک خود را از تأثیرات الکل ، کافئین ، نیکوتین و ماری*جوانا در هنگام شیردهی محافظت کنید. همانطور که در زمان بارداری استفاده از این مواد ممنوع بود در زمان شیردهی به نوزاد خود نیز از خوردن و مصرف این مواد اجتناب کنید.

نوزاد شیرخوار

سخن آخر

به یاد داشته باشید بسیاری از غذاها و مواد خوراکی که شما می خورید می توانند روی رفتار و مزاج نوزاد شیرخوار تان تاثیر بگذارند. پس از شیردهی به نوزاد علائم او را بعد از خوردن هرنوع غذا و ماده خوراکی خاص تحت نظر داشته باشید. اگر متوجه تغییراتی مانند نق نق کردن نوزاد و بی آرامی او شدید سعی کنید از خوردن آن غذا تا پایان شیردهی خودداری کنید.


منابع :

-Baby Center https://www.babycenter.com/0_breast-milk-interactions-chart_8788.bc 

-AAP. 2015. How a healthy diet helps you breastfeed. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/How-a-Healthy-Diet-Helps-You-Breastfeed.aspx [Accessed December 2016]

-Budzynska K, et al. 2012. Systemic review of breastfeeding and herbs. Breastfeeding Medicine 7(6):489-503. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523241/ [Accessed December 2016]

-Hari, CS, et al. 2013. The transfer of drugs and therapeutics into human breast milk: An update on selected topics. Pediatrics 132(3):e796-809. http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2013/08/20/peds.2013-1985.full.pdf [Accessed December 2016]

-La Leche League International. 2016. Maternal nutrition during breastfeeding. http://www.llli.org/nb/nbmarapr04p44.html [Accessed December 2016]

-NIH. Undated. LactMed: A toxnet database. National Institutes of Health. https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm [Accessed December 2016]

-UpToDate. 2016. Patient education: Maternal health and nutrition during breastfeeding (beyond the basics). http://www.uptodate.com/contents/maternal-health-and-nutrition-during-breastfeeding-beyond-the-basics[Accessed December 2016]

 

پیشنهاد مجله آنلاین پروماگ جهت مطالعه بیشتر

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا