دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

معماری و دکوراسیون

همه ساختمان می‌سازند؛ اما چرا ساندویچ پانل؟

سال‌هاست که ساختمان‌سازی در کوچه و پس‌کوچه‌های تمام شهرهای کشورمان رونق دارد و کمتر کسی است که به‌نوعی این فرایند را ندیده باشد و یا با آن آشنا نباشد. اما قطعاً برای همه ما این سؤال پیش‌آمده که برای ساختمان‌سازی دقیقاً از چه نوع مصالحی استفاده می‌کنند و یا این مصالح را چگونه در کنار یکدیگر قرار می‌دهند و به هم متصل می‌کنند و در نهایت ساختمان‌هایی به این شکل پدید می‌آیند.

در این مقاله بناست به یکی از انواع مصالح ساختمانی مدرن به نام ساندویچ پانل بپردازیم و آن را از زوایای‌ مختلف از جمله ویژگی‌های ساختاری، امتیازات، معایب، کاربرد و نحوه نصب بررسی کنیم.

ساندویچ پانل، به‌نوعی شالوده ساختمان‌های پیش‌ساخته محسوب می‌شود. دلیل نام‌گذاری آن نیز به‌خاطر ساختار سه‌لایه آن است که توسط دولایه همسان محصور شده است. هسته پانل‌ها از یک فوم با ضخامت‌های متفاوت تشکیل شده است و دولایه بیرونی نیز از جنس ورق‌های آهنی است.

جالب است بدانید بسیاری از فضاها و سازه‌هایی که ما در اطراف خود می‌بینیم با استفاده از ساندویچ پانل ساخته شده‌اند؛ مانند کانکس‌، سوله، اتاق‌های حمل بار مانند کامیونت‌ها، سازه‌هایی مانند سردخانه‌ها و یا اتاق‌های ژنراتور برق و…

اما برای ساخت یک سازه ساندویچ پانل‌ها به دو نوع ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی تقسیم می‌شوند. معمولاً عرض ساندویچ پانل‌ها ثابت بوده و مشتریان بسته به ابعاد سازه خود، طول موردنیاز را سفارش می‌دهند. طبیعتاً برای ساخت یک سازه نیز شما به چندین قطعه ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی نیاز دارید.

ساندویچ پانل

ورق ساندویچ پانل

معمولاً ورق ساندویچ پانل‌ دیواری را به‌صورت صاف و یا با شیارهای جزئی طراحی و تولید می‌کنند؛ اما در ساندویچ پانل‌ سقفی هم ورق و هم فوم به شکل 3 گام یا 5 گام طراحی می‌شود که این برجستگی مقاومت خمشی ساندویچ پانل را افزایش می‌دهد.

دلیل آن هم این است که ساندویچ پانل‌های سقفی در معرض بارش برف قرار دارند و در هر مترمکعب، بارش برف با ارتفاع 30 الی 40 سانتی‌متر، وزنی در حدود 150 کیلوگرم دارد که این فشار در مساحت 1000 متر، مجموعاً 150 تن بار می‌شود.

اما برخی از پانل‌های دیواری در مکان‌های خاصی مورداستفاده قرار می‌گیرند؛ مثلاً کلین روم یا اتاق تمیز. اتاق تمیز فضایی است که باید عاری از هر نوع میکروب، آلودگی و ذرات معلق در هوا (آئروسل) باشد. علت اینکه سطح پانل‌های دیواری باید کاملاً صاف باشد این است که ذرات و باکتری‌ها نتوانند درون شیارهای موجود در سطح نفوذ و رشد کنند.

اما داستان ساندویچ پانل‌ها همین‌جا تمام نمی‌شود، هسته ساندویچ پانل یا همان فوم عایق از متریال و مواد اولیه گوناگونی تشکیل شده است. متریالی که اکنون برای هسته ساندویچ پانل‌ها در ایران مورداستفاده قرار می‌گیرد شامل پشم سنگ، پلی‌استایرن، xps، پلی‌اورتان است. اما جنس ورق بیرونی ساندویچ پانل‌ها از 3 نوع گالوانیزه، آلومینیوم و آلوزینک است که هرکدام از این ورق‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارد.

پایه تمامی این ورق‌ها از جنس آهن است که با روکشی از یک یا دو عنصر مقاوم‌تر شده. ورق گالوانیزه یک ورق از جنس روی است که از مقاومت فیزیکی بالایی برخوردار است و در برابر عوامل نامساعد جوی نیز پایدار است. ورق گالوانیزه به دو روش سرد و گرم تولید می‌شود به این صورت که در روش گرم فلز آهن وارد یک استخر داغ از عنصر روی می‌شود و در روش سرد روی بر روی آهن پاشیده می‌شود.

ورق آلومینیوم نیز یک ورق انعطاف‌پذیر و نسبتاً گران‌قیمت است. ورق آلوزینک ترکیبی از آلومینیوم و روی است و در محیط‌هایی با خورندگی بالا بیشتر مورداستفاده قرار می‌گیرد. ضخامت ورق‌های مورداستفاده نیز بین 4/0 تا 7/0 میلی‌متر است. باتوجه‌به تنوع متریال‌های موجود، انواع مختلفی از ساندویچ پانل‌ها برای مصارف مختلف وجود دارد. برای مثال ساندویچ پانل پشم سنگ از متریالی همچون ذوب سنگ تولید شده مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد؛ اما در برابر رطوبت ضعیف بوده و برای نصب نیز انعطاف‌پذیر است که جز معایب این نوع از ساندویچ پانل محسوب می‌شود.

اما نوع دیگری از ورق‌ها وجود دارد که به آن ورق پلی کربنات می‌گویند. برخی افراد تصور می‌کنند که ورق پلی کربنات، ورق جداگانه‌ای مانند ورق آلومینیوم یا گالوانیزه است در صورتی که پلی کربنات به صورت مستقل یکی از انواع سازه‌های پیش ساخته محسوب می‌شود، با هیچ فومی ترکیب نمی‌شود و به صورت کلی از جنس پلی کربنات می‌باشد. این نوع از سازه‌ها به دو نوع پلی کربنات تخت و پلی کربنات چند جداره تقسیم بندی می‌شوند.

پلی کربنات عایق بسیار خوبی در برابر انتقال حرارت است و تا حدود 80 الی 90 درصد نور خورشید را از خود عبور می‌دهد. پانل پلی کربنات عموما در ساخت گلخانه‌ها، سازه‌های قوسی شکل، سقف سوله‌ها و …مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ساندویچ پانل دیواری

با ساندویچ پانل بر روی دوام و طول عمر سازه‌های خود سرمایه گذاری کنید

تا اینجا به بسیاری از ویژگی‌های ساندویچ پانل‌ها اشاره کردیم اما اگر بخواهیم در این زمینه سازه‌ای را به شما معرفی کنیم، پیشنهاد ما پانل تونیکس است. پانل تونیکس یکی از بهترین تولید کنندگان ساندویچ پانل و سازه‌های پیش ساخته در عرصه ساخت و ساز است.

پانل تونیکس با بهره گیری از مجهزترین دستگاه‌‌ها و متریال با کیفیت، محصولی بی عیب و نقص را به مشتریان ارائه می‌کند.

ویژگی‌های هسته ساندویچ پانل

به صورت کلی ویژگی شاخص و بارز ساندویچ پانل‌ها عایق بودن در برابر حرارت، صوت و رطوبت است.

ساندویچ پانل xps و پلی‌استایرن نیز در برابر حریق مقاومت بالایی ندارند؛ اما به دلیل وجود خلل‌وفرج در فوم مقاومت بالایی در برابر صوت دارند. ساندویچ پانل پلی‌اورتان نیز به لحاظ مقاومت در برابر آتش‌سوزی به سه کلاس b1, b2, b3 تقسیم‌بندی می‌شود. در کلاس b3 اگر فوم پلی‌اورتان را با فندک بسوزانیم و فندک را دور کنیم فوم همچنان می‌سوزد؛ اما در کلاس b2 اگر فندک را دور کنیم آتش خاموش می‌شود و در کلاس b1 نیز فوم در برابر آتش‌گرفتن مقاومت بسیار بالایی دارد.

نصب ساندویچ پانل

پس تا به اینجا با کلیت پنل ساندویچی آشنا شدید؛ اما برای نصب ساندویچ پانل‌ها متعلقات جانبی دیگری نیز موردنیاز است. یکی از این متعلقات پروفیل‌ها هستند. پروفیل‌ها در اشکال گوناگونی مانند Z, U, T تولید می‌شوند که هرکدام برای قسمت خاصی از سازه مورداستفاده قرار می‌گیرند. به بیان ساده‌تر برای سازه‌های بزرگی مانند کانکس، سوله یا سردخانه ساندویچ پانل‌ها برای نصب و اجرا به یک زیرسازی نیاز دارند که پروفیل‌ها در حقیقت فاصله بین ستون‌ها را پرکرده و ساندویچ پانل‌ها به پروفیل‌ها و زیرسازی ساختمان پیچ می‌شوند.

لبه ساندویچ پانل‌های دیواری نیز برای چفت شدن و اتصال به یکدیگر به شکل کام و زبانه بوده که در یکدیگر فرو می‌روند. اما ساندویچ پانل‌های سقفی به‌صورت لبه‌دار هستند که برای جلوگیری از نفوذ آب و در حقیقت آب‌بندی پانل‌ها به شکل اورلپ، پانل لبه‌دار بر روی پانلی که بدون لبه است می‌نشیند و یک هم‌پوشانی با یکدیگر برقرار می‌کنند.

ورق ساندویچ پانل

اما برای سازه‌های کوچک‌تر مانند اتاق وانت‌ یا کامیونت نیازی به زیرسازی نیست و ساندویچ پانل‌ها با پیچ به یکدیگر متصل می‌شوند.

پیمانکاران و عوامل دخیل در ساخت‌وساز به دلایل متعددی به سراغ سیستم‌های پانلی یا به‌اصطلاح ساندویچ پانل می‌روند. یکی به دلیل کاهش هزینه‌ها و دیگری به دلیل نوع ساختار و اسکلت سازه خود از این مصالح استفاده می‌کند. اما در زیر به چند دلیل واضح و روشنی که از ساندویچ پانل استفاده می‌کنند اشاره خواهیم کرد:

  • کاهش نیروی انسانی

  • عدم اتلاف مصالح، ادوات و ماشین‌آلات متفاوت

  • کاهش نسبی هزینه‌ها و سرعت در اجرای سازه

  • مقاومت و دوام بالای سازه‌های پیش‌ساخته نسبت به مصالح ساختمانی سنتی

سخن پایانی

استفاده از ساندویچ پانل نقش بسیار مهمی در عملکرد مطلوب یک ساختمان دارد. این سازه‌ها به دلیل ساختار یکپارچه، سبک و عایقی که دارند سبب کاهش زمان صرف شده در روند اجرا و نصب سازه نیز می‌شوند. در ادامه توصیه می‌کنیم برای داشتن انتخابی درست و کارآمد و استعلام قیمت ساندویچ پانل حتما با مشاوران پانل تونیکس تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا