دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

آموزشکتاب

تکنیک‌های تندخوانی ؛ چگونه سرعت مطالعه و کتاب‌خوانی را افزایش بدهیم؟

تکنیک‌های تندخوانی ؛ ارزش مطالعه و کتاب‌خوانی بر هیچ‌کسی پوشیده نیست، خصوصا در روزهایی که علم با سرعت سرسام‌آوری در حال گسترش است و هر روزه مقالات و کتاب‌های جدیدی منتشر می‌شوند و نیاز هست ما بتوانیم از وقت خود به شکل بهینه و مفید استفاده کنیم. تکنیک‌های تندخوانی و تقویت حافظه ، نه تنها برای دانش‌آموزان و دانشجویان، بلکه برای عموم افرادی که اهل مطالعه و تحقیق هستند،‌ مفید است و می‌تواند سرعت یادگیری آن‌ها را بهبود ببخشد. در ادامه، همراه وب‌سایت پروماگ باشید تا بیشتر راجع به تندخوانی بدانیم:

بسیاری از افراد اینگونه تصور می‌کنند که هر چه کندتر و آهسته‌تر مطالعه کنند، یادگیری آن‌ها عمیق‌تر خواهد بود، اما به دفعات به اثبات رسیده است که سرعت مطالعه، هیچ تاثیری در اندوخته‌ی ذهنی ندارد.

اندوخته‌ی ذهنی و میزان یادگیری برای کسانی که با اصول تندخوانی آشنا نیستند، 35 درصد است و برای کسانی که منطبق بر اصول تندخوانی مطالعه می‌کنند، بیش از 50 درصد است. این مساله نشان می‌دهد که با یادگیری اصول تندخوانی ، نه تنها یادگیری کاهش پیدا نکرده است، بلکه بر اثرگذاری آن افزوده شده است و در مقابل، وقت کمتری نیز برای مطالعه صرف شده است.

آیا تندخوانی ممکن است؟

مطالعه یعنی به کلمات نگاه کنیم. هر توقف بر روی کلمات، در حدود 0.25 ثانیه طول می‌کشد و پس از آن چشم به سراغ واژه‌ی بعدی می‌رود. زمانی که طول می‌کشد مغز از یک واژه عبور کند و به واژه‌ی بعدی نگاه کند، چیزی در حدود 0.1 ثانیه است که به آن میزان پرش چشم گفته می‌شود. معمولا افراد پس از خواندن چند کلمه یا جمله، مکث می‌کنند و ممکن است به کل عبارت، رجوع مجددی داشته باشند که این مرحله نیز به طور متوسط 0.5 ثانیه زمان می‌گیرد.

 با جمع‌بندی این ارقام در کنار هم، متوسط سرعت مطالعه بدست می‌آید که برای هر فرد به طور نرمال، 200 تا 300 کلمه در هر دقیقه است که این میزان با بکارگیری تکنیک‌های تندخوانی ، به 1000 کلمه در دقیقه نیز می‌رسد. البته این میزان در زبان‌های مختلف به دلیل دستورهای زبانی مختلف، متفاوت است و ممکن است کمی، متفاوت باشد.

فرآیند و تکنیک تندخوانی باعث می‌شود، مراحل فرآیند مطالعه به طور چشم‌گیری کاهش یابد و ما بتوانیم زمان مطالعه را تا حدود 5 برابر افزایش دهیم.

تکنیک‌های تندخوانی

مهم‌ترین تکنیک‌های تندخوانی

تا اینجای مقاله راجع به فرآیند مطالعه، اهمیت و نتیجه آموزش تندخوانی و تقویت حافظه صحبت کردیم و  اینکه چرا باید این شیوه مطالعه را یاد بگیریم. حالا وقتش رسیده تا با برخی تکنیک‌های تند‌خوانی آشنا شویم.

قبل از بیان این روش‌ها، باید یادآوری کنیم، تمرین و مداومت داشتن در هر کاری، بنیادی‌ترین اصل موفقیت است. حتی معجزه‌ بخش‌ترین روش‌ها را اگر بدون پشتکار استفاده کنیم، نتیجه بخش نخواهد بود. باید شبیه یک مته‌ی نازک دریل‌کاری که با تمرکز، تلاش و پشتکار، موفق می‌شود سهمگین‌ترین دیوارهای بتُنی را سوراخ کند، بر اهداف خود و شیوه درستی که می‌آموزیم، تمرکز کنیم و مداومت داشته باشیم تا به موفقیت دست یابیم.

  • داشتن شاخص یا خط بردن

همه‌ی ما با روش خط بردن آشنا هستیم! با استفاده از یک قلم یا انگشت، مسیر مطالعه را برای چشم خود مشخص کنید. این روش در کنار تکنیک عبارت‌خوانی ، باعث افزایش سرعت مطالعه شما می‌شود ؛ ضمن اینکه تمرکز را بر مطالعه بیشتر کرده و کمک‌تان می‌کند که خط را گم نکنید.

وقتی شاخص روی واژه‌ها و عبارت‌ها حرکت می‌کند، چشم به دنبال شاخص حرکت کرده و باعث تمرکز بیشتر ذهن بر مطالعه می‌شود. یکی دیگر از حسن‌های خط بردن و شاخص داشتن این است که به افرادی که عادت دارند، مدام به عقب برگردند، کمک می‌کند تا ازین کار خودداری کنند و در نتیجه از اتلاف وقت جلوگیری می‌شود.

  • روش اسکن کردن The Scanning Method

در این تکنیک تندخوانی ، به جای این که به روش معمول، از راست به چپ مطالعه کنید، بخشی از متن را در قسمت مرکزی یا سمت چپ و راست انتخاب کنید و از بالا به پایین شروع به مطالعه کنید.

  • گسترش حوزه ادراک Perceptual Expansion

به طور نرمال ذهن ما آموخته است که بر روی یک کلمه تمرکز کند. در آموزش تند خوانی ، با تمرین کردن به این نکته می‌پردازیم که وسعت دید خود را افزایش دهیم و به جای یک کلمه تعداد بیشتری کلمه را در مرکز توجه قرار دهیم. این تکنیک به ما کمک می‌کند که زمان مکث را به جای صرف کردن برای یک واژه، برای چند واژه، به کار ببریم که در نتیجه، سرعت مطالعه ما بیشتر می‌شود.

البته باید اعتراف کنیم که این تکنیک، سخت‌ترین بخش در روش تندخوانی است و شما به ممارست و تمرین بیشتری نیاز دارید تا به این تکنیک مسلط شوید.

  • عبارت خوانی

شاید این تکنیک به نوعی، بیان دیگری از همان گسترش وسعت دید و حوزه ادراک باشد. در این روش شما به جای کلمه خوانی ، تلاش می‌کنید عبارت خوانی کنید. مثلا این بیت از حضرت حافظ را ببینید.

(( ای غایب از نظر به خدا می‌سپارمت     جانم بسوختی و به‌ دل دوست دارمت ))

این بیت زیبا را به طور معمول، واژه به واژه می‌خوانیم اما در عبارت خوانی ، شیوه مطالعه به این صورت خواهد بود :

ای

غایب از نظر

به خدا می‌سپارمت

جانم بسوختی و

به‌ دل

دوست دارمت

در حالت کلمه خوانی ما باید 13 بار مکث کنیم؛ درحالی که در عبارت خوانی ، شش مکث داشتیم که باعث ذخیره شده زمان لازم برای پنج مکث شده و به همین سادگی، سرعت مطالعه ما بالاتر می‌رود.

  • پرهیز از خوانش با صدای بلند

تکنیک بعدی و معمول در برای بالا رفتن سرعت مطالعه ، اجتناب از بلند خواندن است. تلاش کنید به جای ادا کردن واژه‌ها آنها را با چشم دنبال کنید و بخوانید. بسیاری افراد اگر چه کلمات را بر زبان بیان نمی‌کنند، اما در ذهن خود، کلمات را می‌خوانند و بیان می‌کنند. پرهیز از بلندخوانی ، در افزایش سرعت مطالعه بسیار چشم‌گیر خواهد بود.

سخن پایانی

هدف از تندخوانی ، کم کردن فرآیند مطالعه در ذهن انسان است و هم‌زمان با آن، بر معنای موثر خواندن نیز تاکید دارد. تندخوانی بدون یادگیری ، کاری کاملا بدون هدف و بیهوده است و نه ‌تنها، ثمره و نتیجه‌ای در بر ندارد، بلکه به نوعی اتلاف وقت است.

در آموزش تندخوانی و تقویت حافظه ، تکنیک‌ها و تمرین‌های بسیار دیگری هم وجود دارد که در این محتوا از بیان آنها صرف نظر کرده‌ایم و شما با پیگیری بیشتر، می ‌وانید با آنها آشنا شوید.

ازین که همراه این محتوا در وب‌سایت پروماگ بوده‌اید از شما سپاسگزاریم. امیدواریم خواندن این محتوا در افزایش سرعت مطالعه شما نقش داشته باشد و بتوانید با سرعت بیشتری، کتاب بخوانید و از آن لذت ببرید.

مقالات بیشتر را در پروماگ بخوانید: 

فرهنگ کتابخوانی در کودک ؛ چگونه فرزندی کتاب خوان پرورش دهیم؟

ده روش آموزش کتابخوانی در کودکان ؛ تقویت فرهنگ مطالعه و کتابخوانی از سن کودکی…

ویروس کرونا ؛ شبکه‌های اجتماعی چگونه به میزان استرس ما از کرونا ویروس ، دامن می‌زنند؟

محافظت کودکان از اخبار ناگوار – آیا باید کودکان را از اخبار ناگوار و خشونت‌آمیز محافظت کنیم؟

پاسخگویی به سوالات کودکان ؛ چگونه به سوالات عجیب کودکان پاسخ بدهیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا