دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

گل و گیاه

به لیمو و خواص شگفت انگیز آن بهمراه آموزش نحوه تکثیر و نگهداری گیاه به لیمو

معرفی گیاه به لیمو

بازدید کننده محترم می توانید مقاله به لیمو را بصورت صوت گوش دهید.

قدم زدن گاه گاهی در بازارهای گل و گیاه این حسن را دارد که شما با گیاهان جدیدی آشنا میشوید. درحین گشت و گذار در بازار گل و گیاه لیبل اسم یک بوته گلدانی زیبا توجه مرا جلب کرد، نوشته بود “گیاه به لیمو

جالب بود فکر میکردم این گیاه پرخاصیت بصورت برگهای خشک فقط در عطاری ها موجود است.

تصمیم گرفتم این گیاه زینتی دارویی خوش عطر را خریداری و در فضای کوچک تراس نگهداری کنم. در تحقیقاتی که در مورد این گیاه داروئی انجام دادم به مطالب جالبی برخورد کردم :

  • به لیمو (Aloysia citrodora) یک گونه از گیاهان گلدار از خانواده گل شاهپسند (شاهپسندیان) و بومی آمریکای جنوبی است. نام های رایج این گیاه به لیمو ، بهلیمو و lemon verbena می باشند.
  • این گیاه معطر در قرن 17 میلادی توسط پرتقالی ها و اسپانیای ها به اروپا آورده شد و توسط آنها به منظور تهیه روغن تولید انبوه گردید. پس از آن وارد آسیا و سایر کشورها شد.
  • گیاه به لیمو بصورت بوته ای که ارتفاع آن 2 تا 3 متر می رسد و طول عمر مناسب آن حدود 10 تا 15 سال است در طبیعت و یا گلدان رشد می کند. بوته آن دارای برگ های کشیده و باریک، نوک تیز، خشن کرکی، برنگ سبزه تیره که تا 8 سانتی متر بلند می شوند است. گلهای گیاه در اواخر بهار و یا اوایل تابستان بصورت خوشه ای با کاسه برگ های ریز و گلبرگ های سفید که ته آنها مایل به صورتی است ظاهر می شوند.
  • گیاه به لیمو در مناطق گرمسیر و گرم در تمام طول سال سبز و معطر است. این گیاه بیشتر جزء گیاهان باغی محبوب مورد توجه دوستداران آن است.
  • به لیمو دارای بوی معطر با عطر و طعم تند قوی شبیه پوست لیمو و نعنا و در صورتی که غلظت دمنوش آن زیاد باشد طعم تلخ است.

خواص گیاه به لیمو

خواص بیشمار گیاه به لیمو از قبیل کمک به کاهش وزن ، رفع یبوست و کاهش تب در کنار خواص دیگر این گیاه قابل توجه بود.

در سراسر دنیا از برگهای تازه و خشک این گیاه معطر در پخت و پز و طعم دار کردن گوشتها و در سالادهای مختلف استفاده میکنند.

گیاهی ضد سرطان به واسطه آنتی اکسیدانهای فراوان و مبارزه با رادیکالهای آزاد ، ضد قارچ ، ضد سرفه شبیه اسپکتورانت و از بین برنده درد گلو و خلط آور و باز کننده مجاری تنفسی است.

تقویت عضلات و غضروفها و ترمیم کننده مفاصل از طریق خواص ضد التهابی این گیاه مورد توجه است.

افزایش دهنده سطح ایمنی بدن در برابر بیماریهای میکروبی با بالا بردن تعداد گلبولهای سفید خون.

طبع به لیمو گرم ضد اسپاسم، درمان نفخ، دل درد و عرق آور در نتیجه کاهش تب با مصرف این گیاه به کاهش عوارض ماهیچه ای در ورزش به بدنتان یاری رسانید.

قابل توجه ترین خاصیت به لیمو :

ضد اضطراب و آرامش بخشی این گیاه است نوشیدن دمنوش به لیمو قبل از خواب به خواب بهتر شما در طول شب کمک میکند.

اتنوفارماکولوژی انجام شده بر روی به لیمو :

با توجه به اینکه تحقیقات علمی در خصوص فواید داروئی و یا سمی بودن به لیمو وجود نداشته است این تحقیقات روی این گیاه دارویی در قالب اتنوفارماکولوژی ( دانش بررسی گیاهان دارویی و فارماکولوژی یا سم شناسی و شیمی گیاهان) اخیراً انجام شده است. این گیاه دارویی مورد مطالعات بالینی و برنامه های درمانی نیز قرار گرفته، در این مطالعات و پژوهش ها به طور گسترده ای فعالیت های فیتوشیمی و فعالیت های بیولوژیکی این گیاه مورد ارزیابی قرار گرفته است. 

نتایج تحقیقات :

نرال و سیترال مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس به لیمو هستند و ماده ورباسکوزید مهمترین عنصر این عصاره است. فعالیت های بیولوژیکی مانند آنتی اکسیدان، ضد اضطراب، بر طرف کننده اختلالات عصبی، ضد سرطان، بی حس کننده، ضد میکروبی و اثرات آرام بخش در سلول های کشت و مطالعات حیوانی این گیاه دارویی اثبات شده است.

در حال حاضر این مطالعات در فاز حیوانی قرار دارند و در برنامه آتی وارد فاز انسانی خواهند شد برای تائید مزایای درمانی این گیاه در شرایط بالینی آزمایشات انسانی ضروری و الزامی است. (منبع NCBI)

موارد مصرف به لیمو

از برگ این گیاه برای  اضافه کردن طعم لیمو به ماهی و مرغ ، ترشیجات و سبزیجات، سس سالاد، مربا، پودینگ، ماست یونانی و نوشیدنی ها و همچنین برای ساخت دمنوش گیاهی استفاده می شود. یا به چای از دم کرده برگ خشک به لیمو به تنهایی یا مخلوط آن با چای استفاده می کنند. همچنین می توان از اسانس آن بعنوان یک شربت نیز استفاده کرد. 

علاوه بر موارد فوق از برگ این گیاه روغن خوشبو و معطری بدست می آورند که در صنایع آرایشی بهداشتی بمنظور معطر کردن لوسیون ها ، اسپری های خوشبو کننده و سایر اقلام آرایشی با عطر لیمو از این روغن استفاده می شود.

با این توصیفات حتما شما هم راغب شدید که یک بوته گلدانی به لیمو را در خانه خود نگهداری کنید.

اگر فضای باز کوچکی مثل تراس دارید و از نور طبیعی بهره مند هستید حتما به داشتن این گیاه و نگهداری، پرورش و استفاده از آن فکر کنید.

 نگهداری بوته به لیمو در منزل

به لیمو درختچه ای است خزان پذیر و ارتفاع این گیاه تا 3 متر هم میرسد. بخاطر عطر برگهای این گیاه که شبیه لیمو است به این اسم نامگذاری شده است.

بوته آن به سرما تا حدودی مقاوم است.در صورت یخبندان شدید به جای گرمتر منتقل کنید یا بوته را با پلاستیک بپوشانید. حداقل دمای مناسب این گیاه حدود 10 درجه سانتیگراد است.

راه تکثیر و کاشت گیاه به لیمو

بذرهای این گیاه قدرت جوانه زنی ندارند. پس با بذر تکثیر نمیشود. تکثیر به لیمو با قلمه زدن و خوابانیدن امکانپذیر است.

برای تکثیر بوته این گیاه ابتدا قطعه های 10 تا 15 سانتی از نوک ساقه های بوته از زیر برگ بصورت مورب برش دهید و آنها را درون لیوان آب قرار دهید. بعد از 2 تا 3 هفته ریشه ها ظاهر می شوند. پس از اینکه طول ریشه ها به بیش از 5 سانت رسید می توانید برگ های انتهائی قلمه ریشه دار شده را جدا کنید و قلمه ها را در گلدان کوچکی در خاک بکارید. 

روش دیگر اینکه پس از اینکه قلم ها را جدا نمودید آنها را به هورمون ریشه زایی آغشته نمائید و مستقیم داخل خاک یک گلدان کوچک بکارید و پس از مرطوب کردن خاک ، گلدان را با یک پلاستیک کاور کنید. 

قلمه ها بین 10 تا 15 روز ریشه می دهند و در گلدان شروع به رشد می کنند پس از اینکه ریشه ها از انتهای گلدان بیرون زده و بیرون آمدند می توانید گیاه به لیمو خود را به گلدان بزرگتر انتقال دهید. ( آبیاری این گیاه در فصل رشد منظم انجام شود.)

چگونگی نگهداری از گیاه به لیمو

  •  گلدان بزرگ
  • خاک سبک
  •  رطوبت مناسب
  • تغذیه مناسب

از آنجا که ارتفاع این گیاه به بالای یک متر و تا حدود 3  متر می رسد پس گلدان نسبتاً بزرگی نیاز دارد. گلدان به قطر حدود 40 سانتیمتر گزینه مناسبی برای رشد این گیاه می باشد.

به آبیاری زیاد یا خشکی بیش از اندازه حساس است اما هیچگاه دوست ندارد در آب زیاد قرار بگیرد و اجازه ندهید خاک آن بشدت خشک شود. خاک مناسب آن مخلوطی از ماسه  + پرلیت + خاک باغچه و نور مناسب آن مکانی نیمه آفتابی با نور زیاد است. از آفتاب داغ و مستقیم حفظ شود. در معرض بادهای شدید قرار نگیرد. در فصل تابستان و گرمای شدید با حفظ رطوبت محیط اطراف این گیاه از هجوم کنه تارعنکبوتی بوته را محافظت نمایید.

با توجه به اینکه گیاه به لیمو رشد زیادی دارد و برگ های آن زیاد می شود برای حفظ رنگ برگ ها و رشد مناسب تغذیه آن باید با کود نیتروژن دار NPK انجام شود. میزان تغذیه بر اساس مشخصات کود خریداری شده از بازار صورت پذیرد. 

دمنوش به لیمو

دمنوش به لیمو را چطور تهیه کنیم

دمنوش به‌ لیمو چه خواصی دارد؟ باوجود دنیای مدرن امروز و گذراندن یک روز پرمشغله، یکی از راه‌هایی که می‌تواند سبب تقویت اعصاب و برگشت قوای از دست رفته جسمی و ذهنی شما شود، استفاده از دم‌نوش‌هاست. نوشیدن دم‌نوش‌ها و یا چای گیاهی از دید درمانگران طب سنتی، بهترین و ساده‌ترین راه برای تسکین درد و ایجاد آرامش است. در این میان، مصرف به‌لیمو به‌صورت دم‌نوش و چای بسیار رواج دارد و از اثرات و ویژگی‌های دارویی فوق‌العاده‌ای بهره می‌برد.

دمنوش به‌ لیمو و خواص آن

به‌ لیمو دارای مواد مغذی و معدنی همچون کلسیم، ویتامین C، منیزیم، اسیدسیتریک، لیمونن و پکتین است که با کمک آن‌ها می‌توان به مقابله با انواع عفونت‌ها پرداخت. خواص درمانی به‌لیمو نیز همانگونه که در بخش های اول مقاله به آن اشاره شد بسیار فراوان است که از جمله این خاصیت‌ها می‌توان به‌ویژگی تب‌بری، آرامش‌بخشی و ضد نفخی آن اشاره کرد. این خواص در دمنوش به‌ لیمو نیز وجود دارد. 

دمنوش به‌ لیمو و نحوه تهیه آن

نوشیدنی‌هایی که از دم کردن گیاهان به‌دست می‌آید، به نام دم‌نوش شناخته می‌شود. با پودر به‌لیمو خشک‌شده، چای یا دم‌نوش خوش عطر و مفیدی تهیه می‌شود که دمنوش به‌ لیمو نام دارد. این دم‌نوش طبیعت گرم دارد و کمی خواب‌آور است؛ اما فواید آن بی‌شمار بوده که افزایش چربی سوزی، کاهش یبوست و تب از جمله آن‌ها محسوب می‌شوند. البته توصیه می‌شود افرادی که نارسایی کلیوی دارند از مصرف زیاد این دم‌نوش خودداری کنند.

طرز تهیه چای و دمنوش به‌ لیمو

برای تهیه دمنوش به‌ لیمو ابتدا یک قاشق غذاخوری برگ به‌لیمو را در یک لیوان بزرگ یا قوری بریزید و سپس به‌اندازه یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. بعداز آن درپوش ظرف را گذاشته و اجازه دهید تا به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد؛ سپس می‌توانید به همراه نبات یا عسل آن را شیرین کرده و میل کنید.

خواص معجزه‌آسای چای و دمنوش به‌ لیمو

  • دمنوش به لیمو ضد میگرن و سردرد است.
  • دمنوش این گیاه آرام‌بخش و تسکین‌دهنده اعصاب نیز است.
  • تقویت حافظه از خواص دیگر این دمنوش است.
  • تقویت معده و کمک به هضم غذا نیز از آثار مصرف آن است. 
  • به رفع تپش قلب کمک می‌کند.
  • از خواص دیگر دمنوش به لیمو درمان بی‌خوابی است.
  • درمان سرماخوردگی و سرفه از خواص آن است.
  • دمنوش به لیمو  ضد آسم است.
  • چای به‌لیمو به‌عنوان یک مکمل ورزش نیز محسوب می‌شود و مصرف دم‌کرده آن را قبل از تمرین‌های ورزشی به شما توصیه می‌کنیم.
  • به‌لیمو فقط دارای 2 گرم کالری است؛ اما سرشار از ترکیبات عالی است که سبب کاهش اشتهای شما می‌شود. بنابراین اگر در حال کاهش وزن هستید، پیشنهاد می‌کنیم در کنار رژیم‌های غذایی دیگر، دم‌کرده این گیاه را نیز مصرف کنید. چای به‌لیمو در طی فرآیندهای مختلف موجب سوختن چربی در بدن می‌شود و درنتیجه به کاهش وزن شما می‌انجامد.

دمنوش به لیمو  و معجزه‌ مصرف آن

دم‌نوش‌های گیاهی با خواص درمانی و آرامش‌بخشی که دارند، امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. به‌خصوص اینکه متخصصان و طرفداران طب سنتی بسیار آن را پیشنهاد می‌دهند. دمنوش به لیمو یکی از این دم‌نوش‌های مفید و مؤثر است و با خواص عجیب و بی‌نظیری که دارد، به یکی از نوشیدنی‌های محبوب برای ایجاد آرامش در ذهن و بدن شناخته‌ شده است.

گردآوری و نویسنده مطلب : خانم ح . توفیق

گوینده پادکست به لیمو : خانم فاطمه نصری

‫5 دیدگاه ها

  1. سلام اطلاعات خوب و جالبی داره سایتتون، از درختچه به لیمویی که خریدم ممنونم ،چون باعث شد برای کسب اطلاعات در موردش با سایت شما آشنا بشم

  2. سلام

    جالبه برام از وقتی اومدم سایتتون 1 ساعت گذشته و متوجه نشدم خخخخ

    هرچی میچرخم اینجا قسمت هایی که دوست دارم پیدا میکنم

    سایت خوبی پیدا کردم ولی سر سری سایتتونو دیدم حالا سایتتونو تو گوشیم سیو کردم وقتم ازاد شد میام دوباره میبینم

    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا