دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

گل و گیاه

گیاه استفانی را بشناسید و با شرایط نگهداری و روش های تکثیر آن آشنا شوید

معرفی گیاه استفانی

اگر شما هم به گیاهان خاص و کمیاب علاقمند هستید گیاه استفانی می تواند یکی از زیباترین ها و خاص ترین های کلکسیون گیاهان شما باشد، ساقه های خاص این گیاه که از درون یک غده نمایان روی سطح خاک بیرون آمده اند و در امتداد آنها تعدادی برگ های سبز تقریباً دایره ای شکل نیمه پهن با خطوط کم رنگ قرار دارند باعث جلب توجه شما خواهند شد. گیاه استفانی در حدود 45 گونه متفاوت دارد ولی گونه استفانی ارکتا (stephania erecta) متداول تر از سایر گونه هاست. ما در این مقاله از مجله پروماگ تصمیم داریم علاوه بر معرفی کامل گیاه استفانی روش نگهداری و تکثیر آن را توضیح دهیم پس لطفاً تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

گیاه استفانی دارای غده است و در واقع غده پس از قرار گرفتن روی بستر مناسب و آبیاری شروع به ریشه زایی کرده و پس از مدتی ساقه آن نمایان و شروع به برگدهی می کند. جالب است بدانید این گیاه برخلاف ظاهر کوچک و جمع جور در زادگاه اصلی خود یعنی در شرق و جنوب آسیا و استرالیا در شرایط مناسب می‌تواند تا یک متر هم رشد کند. شکل برگ های روی ساقه گیاه استفانی بسیار زیبا و دیدنی هستند. از دیگر زیبایی های این گیاه گل های آن هستند که در شرایط مساعد شکوفا می شوند. این گیاه دارای جنس نر و ماده است، نحوه تشخیص گیاه نر و ماده استفانی از طریق گل های آن انجام می شود، بدین صورت که تعداد گلبرگ های گل استفانی نر بین ۶ تا ۵ گلبرگ و تعداد گلبرگ های گل استفانی ماده بین 3 تا  ۵ گلبرگ است. گل های این گیاه در نهایت تبدیل به میوه خواهند شد.

معرفی گل استفانی
معرفی گل استفانی

نحوه نگهداری و پرورش گیاه استفانی بسیار ساده و آسان است و یکی از بهترین گلها برای نگهداری در منزل است. استفانی را باید جزو گیاهان لاکچری و زیبا دانست. اگر در منزل خود به تازگی غده گیاه استفانی را خریداری کرده و مشغول مراقبت از آن هستید و دوست دارید بدانید که چقدر طول می‌کشد تا این گیاه جوانه بزند باید تقریباً چیزی حدود دو ماه صبر کنید تا غده خودش را برای جوانه زدن آماده کند.

بهترین مکان در منزل برای نگهداری این گیاه  پشت پنجره است به طوری که نور فیلتر شده به آن برسد تا باعث رشد سریع تر آن شود. همچنین می توان از بالکن و راهرو ها برای نگهداری این گیاه زیبا استفاده کرد. هرچه شرایط نوردهی و شرایط محیط نگهداری (معتدل و بدون سرما) این گیاه بهتر باشد خیلی سریع تر رشد کرده و به گل دهی خواهد رسید.

شرایط نگهداری گیاه استفانی

در خصوص شرایط نگهداری گیاه استفانی نکاتی وجود دارد که باید آن ها را رعایت کنید که در ادامه آنها را شرح خواهیم داد.

  • آبیاری گیاه استفانی به این نکته مهم توجه داشته باشید که از زمان رشد گیاه در فصل بهار تا زمانی که به کلی شاهد ریزش برگ ها و از بین رفتن ساقه ها در فصل پاییز در این گیاه هستیم باید آبیاری این گیاه در حد متوسط باشد. در واقع به گونه ای باشد که خاک فقط مرطوب نگه داشته شود. و به هیچ وجه به این گیاه آب فراوان ندهید و گلدانش را باتلاقی نکنید، زیرا در این حالت باعث از بین رفتن این گیاه در مدت کمتر از چند هفته خواهید شد، در اواخر پاییز و فصل زمستان هم که دوره خواب گیاه است و گیاه ساقه ها و برگ های خود را از دست داده و خزان کرده به هیچ وجه نباید آن را آب دهید.
شرایط نگهداری گیاه استفانی
شرایط نگهداری گیاه استفانی
  • خاک مورد نیاز برای رشد گیاه استفانی باید زهکش مناسب داشته باشد و بهتر است در آن ترکیبی از دانه های لیکا و خاک کاکتوس استفاده نمایید. باز بودن سوراخ های گلدان قبل از کاشت مسئله ای است که باید مورد توجه قرار گیرد. از نظر رطوبت محیط نگهداری گیاه استفانی هم باید در نظر داشته باشید که رطوبت بالای محیط می تواند به رشد گیاه کمک زیادی کند. اگر منزل شما خشک است و رطوبت مناسبی ندارد کافیست در نزدیکی گیاه به منظور ایجاد رطوبت مناسب یک ظرف آب قرار دهید تا در طول روز تبخیر شده و گیاه بتواند از رطوبت حاصل از تبخیر این ظرف آب استفاده نماید.
  • نوری که برای رشد این گیاه  مورد نیاز است باید به مقدار زیاد باشد. البته از نور فیلتر شده استفاده کنید. همچنین توصیه می شود موقع ظهر که نور خورشید شدید است به هیچ وجه گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید، زیرا در این صورت برگ های گیاه استفانی دچار سوختگی می شوند. زمانی که متوجه شدید برگ های گیاه شما به رنگ زرد و یا قهوه ای در آمده است توصیه می شود که حتماً گیاه را به محیطی کم نور انتقال دهید.
  • دمای مورد نیاز برای رشد گیاه استفانی در طول شب نباید از کمتر از 10- 16 درجه سانتیگراد باشد. البته دمای اتاق دمای مناسب برای رشد و نگهداری این گیاه  خواهد بود. در طول روز هم باید دما را چک کنید تا گیاه شما رشد بسیار مناسبی داشته باشد. توصیه می شود این دما در حدود 18 – 22 درجه سانتی گراد باشد.
  • هرس کردن شاخه های این گیاه را فراموش نکنید. مخصوصاً اگر مشاهده نمودید که شاخه های آن فرم بدی به خود گرفته اند توصیه می شود که آن ها را به گونه ای از انتهایش برش دهید که آسیبی به غده گیاه وارد نشود. بعد از مدتی شاخه های جدید مجدداً رشد خواهند کرد. آفات و بیماری ها در گیاهان آپارتمانی بسیار رایج است در خصوص این گیاه نیز این مشکل وجود دارد بهترین راه برای مقابله با آفات گیاه استفانی این است که در مرحله پیدایش آفت آن را شناسایی کرده و به از بین بردن آفت از طریق روش های موجود اقدام نمایید.

روش کاشت استفانی

در مرحله اول باید غده این گیاه را تهیه کرده و انتهای غده را به گونه ای که نصف آن در خاک مناسب و نصف دیگرش بیرون باشد قرار دهید. بعد از آن هر سه روز یک بار به این گیاه  آب دهید به گونه ای که آب اضافی آن حتماً از زیر گلدان خارج شود و در داخل گلدان نماند. این گیاه نیاز به آبیاری زیادی ندارد و آبیاری در حد متوسط برای رشد و نمو گیاه استفانی کافی خواهد بود. برای نگهداری غده کاشته شده بهتر است آن را در دمای اتاق و بین 18 تا 25 درجه سانتی گراد نگهداری نمایید تا به خوبی رشد کند.

روش تکثیر گیاه استفانی

یکی از دلایل خاص بودن گل استفانی دو جنس بودن آن است، یعنی این گیاه هم دارای جنس نر است و هم ماده و تنها راه تکثیر آن بذر است که از طریق گرده افشانی بین گل های جنس نر و ماده بوجود می آید، پس تکثیر این گیاه نیازمند داشتن چندین بوته نر و ماده است تا پس از گلدهی و گرده افشانی بتوانید از آنها بذر بگیرید. از آنجا که این گیاه جزو گیاهان غده دار است شما می توانید با خرید چند غده و کاشت آنها تعدادی بوته استفانی داشته باشید و باتوجه به نحوه تشخیص جنس نر و ماده که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، بصورت مصنوعی گرده افشانی گل ها که در فصل بهار ماه های اردیبهشت و خرداد در صورت مساعد بودن شرایط شکوفا می شوند را انجام دهید تا از طریق بذرهای حاصل بتوانید استفانی را تکثیر کنید.


پیشنهاد مجله پروماگ جهت مطالعه بیشتر در خصوص گل و گیاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا