دانلود جدیدترین فیلم های ایرانی و خارجی

بارداری و زایمانپزشکیخانومانه

سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست؟

سندروم PCOS رایج ترین مشکل هورمونی در زنان در سنین باروری است. سندروم PCOS یک مشکل سلامتی است که می تواند بر چرخه قاعدگی زن، هورمون ها، تولید انسولین، قلب، عروق خونی و ظاهر بدن تاثیر بگذارد و همچنین می تواند باعث ناباروری شود. سندروم تخمدان پلی کیستیک در حدود 5 تا 10 درصد از زنان در سنین باروری تشخیص داده شده است و مشکل شماره 1 زنان به علت دوره های نامنظم، کم یا بدون تخمک گذاری محسوب می شود. این بیماری خطرناک است و حتی روی بارداری نیز تأثیر می گذارد، و اگر به آن دچار شده باشید باید هر چه زودتر علائم آن را بشناسید و بدانید که با چه بیماری رو به رو خواهید شد. به همین دلیل ما در این مطلب از مجله پروماگ می خواهیم در مورد سندروم PCOS توضیحاتی بدهیم. با ما همراه باشید.

علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک (سندروم PCOS)

زنان مبتلا به سندروم PCOS ممکن است علائم معمولی آن را داشته، اما از طرفی هم ممکن است این علائم را نداشته باشند. در واقع، سندروم PCOS اغلب سر وقت و گاهی اوقات به کل تشخیص داده نمی شود. بسیاری از زنان تنها چند نشانه بروز می دهند ولی بقیه زنان علائم زیادی دارند. در این قسمت برخی علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (سندروم PCOS) را برای شما بازگو می کنیم:

1- دوره های قاعدگی کم، عدم داشتن دوره های قاعدگی و / یا خونریزی نامنظم

نوشته های مشابه

2- آمنوره (فقدان دوره قاعدگی)

3- دوره های نامنظم

4- ناباروری یا عدم توانایی بارداری به دلیل عدم تخمک گذاری

5- هیرسوتیسم (رشد مو بیش از حد در صورت، سینه، شکم و سایر قسمت های بدن)

6- ریزش مو (آلوپسی آندروژنیک، در الگوی کلاسیک “طاسی مردانه”)

7- مشکلات پوستی مانند آکنه، پوست روغنی، لکه های تیره پوست

8- تخمدان پلی کیستیک

9- تخمدان های بزرگ

10- افزایش سطح هورمون های مردانه (هیپرآندروژنیسم)

11- افزایش وزن یا چاقی، معمولا چربی های اضافی در اطراف شکم و کمر انباشته می شوند

12- ناباروری یا کاهش باروری

13- درد لگن

14- مقاومت به انسولین

15- دیابت

16- فشار خون بالا

17- ناهنجاری های ریوی

18- افزایش رشد مو در صورت، سینه، معده، پشت، انگشت شست، یا انگشتان پا

19- دیابت نوع 2

20- کلسترول بالا

21- لکه های قهوه ای یا سیاه روی پوست و تیره بر روی گردن، بازوها، سینه ها یا ران ها

22- خروپف بیش از حد

علت سندروم PCOS چیست؟

هیچ کس دقیق علت سندروم PCOS را نمی داند. زنان مبتلا به سندروم PCOS اغلب مادر یا خواهر آنها به سندروم PCOS دچار شده است. اما شواهد کافی وجود ندارد که بگوییم ارتباط ژنتیکی برای این اختلال وجود دارد. بسیاری از زنان مبتلا به سندروم PCOS با وزن خود مشکل دارند. بنابراین، محققان به بررسی ارتباط بین سندورم PCOS و توانایی بدن برای ساخت انسولین پرداخته اند. انسولین هورمونی است که تغییر شکر، نشاسته و سایر مواد غذایی را برای استفاده بدن یا ذخیره سازی به انرژی تبدیل می کند. از آنجایی که برخی از زنان مبتلا به سندروم PCOS بیش از حد انسولین تولید می کنند، ممکن است تخمدان های آنها با ساخت هورمون های مردانه، به نام آندروژن، واکنش نشان دهند. این امر می تواند منجر به آکنه، رشد موی بیش از حد، افزایش وزن و مشکلات تخمک گذاری شود.

سندروم PCOS

مورد آزمایش قرار دادن سندروم PCOS

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص سندروم PCOS وجود ندارد. پزشک شما سابقه پزشکی شما را بررسی می کند، یک معاینه فیزیکی انجام می دهد، که این آزمایشات احتمالا شامل انجام سونوگرافی، بررسی سطح هورمون ها و قند خون یا میزان قند در خون می شوند. اگر شما هورمون های مردانه زیادی تولید کنید، پزشک اطمینان حاصل می کند که به سندروم PCOS مبتلا شده اید. در معاینه فیزیکی پزشک قسمت هایی از بدن که دارای موهای اضافی هستند را ارزیابی می کند. در طول آزمایش لگن، تخمدان ها ممکن است بزرگ یا متورم شده و همراه با افزایش تعداد کیست های کوچک باشند. جهت بررسی تخمدان ها برای اطلاع از کیست و آندومتر (داخل رحم) می توان به راحتی از طریق سونوگرافی، یا غربالگری اقدام کرد. اگر یک دوره منظم وجود نداشته باشد، پوشش داخلی رحم ممکن است ضخیم تر شود.

پیشنهاد می کنیم این مطلب را حتماً مطالعه کنید : مزایای بی نظیر مصرف روزانه خرما برای سلامتی

درمان سندروم PCOS چطور امکان پذیر است؟

هیچ درمان قطعی برای سندروم PCOS وجود ندارد. بنابراین، باید طوری مدیریت شود که از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرد. درمان ها بر پایه دو مسئله استوار هستند، یکی علائم هر بیمار و دومی اینکه آیا او خودش می خواهد یا باید از بارداری جلوگیری کند. در این قسمت چند روش برای مدیریت سندروم PCOS به شما معرفی می کنیم:

قرص های کنترل بارداری

برای زنانی که نمی خواهند باردار شوند، قرص های کنترل بارداری می توانند چرخه های قاعدگی را تنظیم کرده، سطح هورمون های مردانه را کاهش دهند، و به پاک کردن آکنه کمک کنند. با این حال، قرص های کنترل بارداری، سندروم PCOS را درمان نمی کنند. اگر مصرف قرص متوقف شود، چرخه قاعدگی دوباره نامنظم و غیرعادی خواهد شد. زنان همچنین ممکن است به سراغ مصرف قرص هایی که فقط پروژسترون دارند برای تنظیم چرخه قاعدگی و جلوگیری از مشکلات آندومتر بروند. اما پروژسترون به تنهایی به کاهش آکنه و رشد مو کمک نمی کند.

داروهای دیابتی برای درمان سندروم PCOS

متفورمین برای درمان دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد، و برای ایجاد تخمک گذاری در زنان مبتلا به سندروم PCOS توصیه می شود، اما اخیرا یک مطالعه نشان داده است که متفورمین نسبت به سیترات کلومیفن (Clomid) تاثیر کمتری دارد. متفورمین بر نحوه کنترل گلوکز توسط انسولین اثر می گذارد و تولید تستسترون را کاهش می دهد. با مصرف این قرص رشد موی غیرطبیعی کم خواهد شد و ممکن است بعد از چند ماه استفاده، تخمک گذاری دوباره به حالت عادی برگردد. این داروها باعث نمی شوند که فرد به دیابت مبتلا شود.

تأثیر داروی بارداری بر روی سندروم PCOS

مشکل اصلی در بارداری زنان مبتلا به سندروم PCOS کمبود تخمک گذاری است. می توان از قرص های Clomiphene و Gonadotropins برای تحریک تخمدان به تخمک گذاری استفاده کرد. بیماران مبتلا به سندروم PCOS در هنگام استفاده از این داروها در معرض بارداری چند قلو قرار خواهند گرفت. در اغلب موارد تخمک گذاری در محیط آزمایشگاهی (IVF) توصیه می شود تا احتمال سه قلو یا بیشتر کنترل شود. متفورمین را می توان با داروهای بارداری مصرف کرد و به زنان مبتلا به سندروم PCOS کمک می کند تا حتی با مصرف دوز پایین داروها بتوانند تخمک گذاری کنند.

مصرف دارو برای افزایش رشد مو / هورمون های اضافی مردانه

اگر یک زن مبتلا به سندروم PCOS قصد بارداری نداشته باشد، داروهای دیگری نیز وجود دارد که ممکن است باعث کاهش رشد موهای زائد شود. اسپیرانولاکتون (Spironolactone)، داروی موثر برای فشار خون است که بر کاهش اثر هورمون مردانه بر روی افزایش موهای زائد تأثیر دارد. فیناستراید (Propecia)، که یک داروی موثر برای ریزش موی مردان محسوب می شود، داروی پیشنهادی دیگری است که این اثر را متوقف می کند. هر دوی این داروها می توانند بر رشد جنین پسر تاثیر بگذارند و اگر زنی قصد بارداری داشته باشد، یا احتمال بدهدکه باردار است نباید از این داروها استفاده کند. یک درمان غیر پزشکی دیگری مانند الکترولیز یا لیزر مو در از بین بردن موهای زائد موثر است. یک زن مبتلا به سندروم PCOS همچنین می تواند از درمان های هورمونی برای جلوگیری از رشد موهای زائد جدید استفده کند.

سندروم PCOS

جراحی برای درمان سندروم PCOS

اگرچه جراحی که به آن حفاری تخمدان نیز می گویند به عنوان اولین راه درمان سندروم PCOS توصیه نمی شود، اما روشی است که می توان از آن جهت تحریک تخمک گذاری استفاده کرد. پزشک جراح یک برش بسیار کوچک در زیر یا روی ناف ایجاد می کند و یک وسیله کوچک داخل برش قرار می دهد که مانند یک تلسکوپ در شکم عمل می کند. این کار لاپاراسکوپی نامیده می شود. سپس پزشک تخمدان را با یک سوزن کوچک دارای جریان الکتریکی سوراخ می کند تا بتواند بخش کوچکی از تخمدان را تخریب کند. این روش خطر ایجاد بافت اسکار را در تخمدان ایجاد می کند. این عمل می تواند سطح هورمون های مردانه را کاهش دهد و به تخمک گذاری کمک کند. اما این اثرات تنها چند ماه طول می کشند. این نوع درمان به رشد موهای زائد و ریزش موی سر کمکی نمی کند.

پیشنهاد می کنیم این مطلب را حتماً مطالعه کنید : علائم ، عوارض و راه های درمان آبله مرغان کدامند ؟

تأثیر وزن متناسب بر روی سندروم PCOS

حفظ وزن متناسب یکی دیگر از راه هایی است که زنان می توانند از طریق آن به مدیریت سندروم PCOS بپردازند. از آنجایی که چاقی با سندروم PCOS ارتباط دارد، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی به حفظ وزن متناسب کمک می کند، که منجر به پایین آمدن قند خون بدن و استفاده موثرتر از انسولین، و بازسازی یک دوره طبیعی می شود. حتی از دست دادن 10 درصد وزن بدن می تواند چرخه زنانه را منظم تر کند.

چگونه با وجود سندروم PCOS باردار شویم

عدم توانایی بارداری در اکثر زنان مبتلا به سندروم PCOS معمولا نتیجه آمنوره یعنی عدم وجود تخمک گذاری است. عدم تخمک گذاری تنها دلیل این مشکلات نیست، اما شما برای باردار شدن نیاز به تخمک گذاری دارید.

سندروم PCOS
تخمدان سالم عکس سمت چپ و تخمدان پلی کیستیک عکس سمت راست

تغییر شیوه زندگی

زنان مبتلا به PCOS، با کم کردن وزن اغلب می توانند تخمک گذاری کنند، BMI بهینه بین 20 تا 25 است. ممکن است پزشک قبل از تجویز هر نوع دارویی، ابتدا به شما بگوید که باید وزنتان را کم کنید تا ببیند آیا تخمک گذاری و یا باروری به طور طبیعی رخ می دهد یا خیر. علاوه بر این، داشتن وزن مطلوب همچنین باعث افزایش شانس بارداری سالم و داشتن یک کودک سالم می شود.

تجویز دارو برای باردار شدن با وجود سندروم PCOS

شایع ترین درمان برای PCOS ، سیترات کلومیفن است. توصیه می شود که کلومیفن باید داروی اولیه برای بیماران مبتلا به سندروم PCOS باشد. کلومیفن به طور غیر مستقیم سبب تخمک گذاری می شود. هر یک زن از بین 10 زنی که با کمک کلومیفن حامله می شوند، دارای کودکان دوقلو خواهند بود. 

  • متفورمین همچنین ممکن است به تنهایی یا همراه با کلومیفن برای افزایش یا تنظیم تخمک گذاری در زنان مبتلا به PCOS استفاده شود.
  • لتروزول تولید استروژن را تسریع می بخشد و باعث تحریک ترشح هورمون فولیکول (FSH) می شود، این هورمون برای تخمک گذاری مورد نیاز است. لتروزول همانند کلومیفن در ایجاد تخمک گذاری موثر است. مطالعه تأثیر لتروزول بر روی حیوانات نشان داده است که اگر از آن در دوران بارداری استفاده شود باعث بروز نقص های مادرزادی می شود، اما هنوز مطالعه ای بر روی انسان انجام نشده است.

IVF برای سندروم PCOS

IVF یا لقاح آزمایشگاهی معمولا برای کمک به بارداری زنان مبتلا به سندروم PCOS موثر است. با IVF، اسپرم و یک تخم در یک ظرفی خارج از بدن قرار می گیرند. اسپرم با تخم ترکیب می شود یا دکتر شما به این فرایند با تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی ICSI کمک می کند. سپس تخم بارور شده داخل رحم قرار می گیرد.

سندروم PCOS

سخن پایانی

پزشکان همچنان روی تأثیرات داروهای مختلفی بر روی سندروم PCOS تحقیق می کنند، ولی هنوز نتوانسته اند درمان قطعی برای این بیماری پیدا کنند. با این حال، راه هایی وجود دارند که می توان با استفاده از آنها بیماری را کنترل کرد و باردار شد… از اینکه تا انتهای این مطلب با مجله پروماگ همراه بودید سپاسگزاریم امیدواریم مطالب ما برای شما مفید واقع شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا